Чаша вино на ден за здраво сърце

Вино

Консумацията на една чаша вино на ден се отразява изключително благоприятно на сърцето на болните от диабет, посочва се в скорошно изследване. Това се отнася най-вече за червеното вино, подчертават изследователите.

Учените, които са провели проучването, твърдят, че това е първото подобно изследване – специалистите са от САЩ и Израел. За целта на проучването са използвани доброволци – всички 224 участници са били диабетици и животът на всеки от тях е проучван в продължение на две години.

Оказва се, че онези, които редовно консумират по една чаша вино, имат по-добри нива на холестерола за разлика от останалите участници в проучването.

Доброволците били разделени в три групи, като разделянето било направено в зависимост от това какъв алкохол предпочитат да консумират вечер. Едната група участници консумирали бяло вино, другата не пиели алкохолни напитки, а вода, а третата предпочитали червеното вино.

По време на проучването било необходимо всички участници да консумират една и съща храна, за да може реално да се прецени кой алкохол действа по-добре. За тази цел учените поискали от доброволците да спазват средиземноморската диета, като през цялото време участниците в проучването са наблюдавани от диетолози.

Червено вино

Любителите на червеното вино определено са победителите в това изследване. Освен по-добрите нива на холестерол участниците са имали и добри резултати на останалите кръвни изследвания.

Това се посочва по време на Европейския конгрес по затлъстяването. Учените обаче са категорични, че не само червеното вино може да обработва захарта, така че освен него диабетиците спокойно могат да консумират и бели вина.

Цялото изследване на специалистите е публикувано на страниците на вестник Дейли мейл. Все пак уените напомнят, че за да бъде полезен този алкохол, трябва да се внимава с количеството, което се приема.

Една чаша вечер е приемлива и може да се окаже полезна в много отношения – не само за сърцето, но и за предпазване от ракови заболявания, за потискане на апетита, предпазване от кариеси и др.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати