gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Лятото на крафт пивоварните

Лятото на крафт пивоварните

Крафт бира

Несъмнено най-предпочитаната напитка в летните жеги си остава бирата. На пазара у нас се продават всякакви марки и разфасовки от пенливата свежест, но все още малцина са запознати с крафт бирите, произвеждани от крафт пивоварните.

Както подсказва наименованието, крафт пивоварните са малки пивоварни, в които повечето технологични процеси по производството на бира се правят на ръка от тесен кръг хора, а не от машини.

Произвежданите от тях бири се отличават от стандартните питиета, предлагани от големите производители - по вкус, цвят, аромати и алкохолно съдържание.

Доскоро тези пивоварни бяха определяни като микропивоварни предвид размерите им, но творческият подход, който влагат при създаването на различните видове уникални авторски бири, стана причина те да започнат да бъдат обозначавани като крафт пивоварни.

Според икономисти крафт пивоварните са най-бързо развиващият се пивоварен сектор в света.

Това се дължи на изключителната гъвкавост на тези производители по отношение на приспособяване към вкуса на клиентите, възможностите за експериментиране и личното внимание към потребителите.

Въпреки че няма да срещнете реклама на крафт пивоварни или крафт бири по обичайните средства за масова комуникация, те стават все по-популярни и у нас.

Бира

Информацията за тях се разпространява от уста на уста или с помощта на социалните мрежи. Добрата новина за любителите на пенливата напитка е, че и у нас има няколко крафт пивоварни, които произвеждат бутикова бира.

Това лято непременно трябва да опитате бирата Диво пиво, произведена от първата българска микропивоварна в софийското село Мрамор, която се отличава с леко горчив вкус и сух завършек.

За разкош бирата е нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката.

Наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати