Пет български крафт бири, които непременно трябва да опитате

Краф бира

Лятото дойде и въпросът Каква бира да пием по време на летните жеги става все по-актуален. За мнозина българи изборът се свежда до марките, които традиционно се предлагат в охладителните витрини в магазините, но има и ценители на пенливата напитка, които предпочитат нещо по така.

За крафт бирите се знае все още сравнително малко. Реклама за тях няма да видите по обичайните канали, а каквото научите, най вероятно е или от социалните мрежи или чуто от близък.

Крафт бирите се произвеждат в малки пивоварни, а повечето технологични процеси се извършват все още на ръка от тесен кръг хора.

За разлика от масовите бири, които се отличават със сравнително стандартен вкус и цвят, различните марки крафт пиво се отличават по аромат, цвят, плътност, вкус и алкохолно съдържание.

Добрата новина за почитателите на пенливата напитка е, че и у нас има няколко пивоварни, които предлагат бутикова бира за ценители.

Непременно трябва да опитате Диво пиво, произвеждана от първата у нас микропивоварна в софийското село Мрамор. Диво пиво е типичен светъл ейл с леко побългарен вкус.

Бирата е доста пивка, с лек горчив вкус и сух завършек. Тя е нефилтрирана, с вторична ферментация в бутилката и алкохолно съдържание от 4.5 %.

За почитателите на по-наситения вкус е Ах! Red Ale, която представлява червен ейл с мента и мурсалски чай. Ментата и мурсалският чай се осещат доста подчертано в бирата и ѝ придават специфичен вкус, който в съчетание с червения цвят я прави уникална. Да не забравяме да споменем и алкохолното съдържание, което е 6.2%.

Онези, които не са особено смели в бирените предизвикателства, може би ще предпочетат крафт пивото Гларус. То представлява класически английски светъл ейл, произведен от американски и словенски хмел, които придават на пивото специфичен леко цитрусов вкус. Малцът му придава карамелена нотка, а комбинацията от двете е просто неустоима.

Крафт бири

Рецептата на пиво Бял Щърк се пази в строга тайна. За него се знае, че е произведен от три различни баварски сорта малц, два американски вида хмел и белгийска мая.

В резултат на комбинацията на пазара има чудесна бутикова бира, горно ферментирал ейл с вторична ферментация в бутилката. Наздраве!

Като безспорен фаворит за лятото се очертава Luc’s пивото. Въпреки че се произвежда по белгийска технология, бирата се приближава най-много до българския вкус. Произвежда се в град Трявна и за да я опитате, трябва да отидете дотам.

Причината за това е, че питието представлява прясна, нефилтрирана, непастьоризирана и нестабилизирана бира, която трябва да се изпие до 72 часа от производството ѝ.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати