gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Внимание! Водораслите келп крият тъмна страна

Внимание! Водораслите келп крият тъмна страна

келп

Келп (Laminaria) е кафяв морски зеленчук, който придобива все по-широка популярност у нас. Предлага се под формата на хранителна добавка, богата на йод, която спомага здравословната функция на щитовидната жлеза.

Келпът е един от най-богатите източници на йод в природата. В него се откриват още калциев карбонат, растителни влакна, стеаринова киселина, дикалциев фосфат и още много други важни елементи.

Внимание! Водораслите келп крият тъмна страна

Водораслите келп са обявени за естествена суперхрана с много предимства. Освен 16-те аминокиселини и 11 микроелемента, те съдържат и 0 калории. Това, в комбинация с големите количества йод, ги прави перфектната храна за хора, които желаят да намалят теглото си.

Йодът е от съществено значение за поддържане на здравословния метаболизъм. Той се открива само в морски форми на живот. Някои експерти смятат, че нашата нужда от йод датира от милиони години, когато човешкият живот е еволюирал от морето. Повечето от нас страдат от недостиг на йод. Но преди да прибегнем към морските храни, за да си го набавим, е добре да се запознаем и със рисковете, които крие това.

Първият риск се крие в иначе така полезните минерали и хранителни вещества, които се съдържат в келпа. Ако се приема в големи дози, това може да доведе до пресищане и здравословни проблеми, най-вече при хора с определени заболявания.

Внимание! Водораслите келп крият тъмна страна

Водораслите келп са богати на йод, тъй като бързо абсорбират неговото съдържание от морето. Специалисти обаче твърдят, че дори да имате недостиг на йод, е малко вероятно подобни хранителни добавки да бъдат препоръчителната посока на действие. Ударните дози йод могат да предизвикат много здравословни проблеми, включително хипертиреоидизъм, болест на Граве и рак на щитовидната жлеза.

Освен йод, водораслите абсорбират и всичко останало. Така например, ако са отглеждани в замърсени води, те поглъщат токсични метали, които могат да доведат до сериозни здравни проблеми. Предполагаемият риск изисква водораслите да не се консумират от бременни, кърмачки, деца и хора с чернодробни или бъбречни проблеми.

Подобно на много добавки, в тези от келп често присъстват и други водорасли с не обозначено наименование. Всяко едно може да повлияе по различен начин на тялото ви. Преди да се премине към приема им, е добре да се направи консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати