Защо да консумираме обезсолени млечни продукти

Млечни продукти

Млякото е сред най-цените хранителни продукти, защото съдържа пълноценни белтъчини, въглехидрати, лесноусвоими мазнини и изключително полезни за растежа на човек витамини и минерални соли.

Освен това то не дава почти никакви отпадъци, тъй като буквално се всмуква от организма. Незаменим продукт е както за деца, така и за болни и остаряващи.

На българския пазар има най-различни млека и млечни продукти, като най-разпространени са тези от краве мляко. Необходимо е да се запитаме обаче дали не трябва да обърнем по-високо внимание на обезсолените млечни продукти.

На този въпрос всеки би трябвало сам да си отговори в зависимост от това дали използва прекалено много сол в ежедневното си меню. Солта е доказано вредна, но в същото време, ако се спазва нормата от 10 г дневна дажба, тя трябва да бъде внасяна ежедневно в човешкия организъм, защото натриевата обмяна действа заедно с калиевата.

Обикновено, ако говорим естествено за истинско мляко, 1 л мляко съдържа половин грам натрий. Това количество е съвсем нищожно, но ако страдате от оточни състояния, които са свързани със задържането на организма на готварска сол, каквито са например артериалната хипертония и сърдечната и бъбречна декомпенсация, трябва изключително много да внимавате с приемания натрий.

Безсолна извара

Не забравяйте, че не можете да живеете само с мляко, колкото и да е полезно то. За овкусяване на ястията си слагате на почти всичко сол? Ако страдате от подобно заболяване, лекарите препоръчват да консумирате обезсолени млечни продукти. Те се получават чрез изкуственото отнемане на натрия от млякото. На пазара има голямо разнообразие от обезсолени продукти - извара, кашкавал, сирене и др.

Обезсолени млечни продукти се препоръчват и за бебетата и малките деца. През този етап от развитието на човешкия организъм солта е изключително вредна.

Накратко казано, ако сте сигурни, че не злоупотребявате със солта, можете да си позволите да консумирате млечни продукти, които не са обезсолени. Ако слагате сол на всяко ястие обаче, се опитайте поне да обезсолявате сиренето, което консумирате. Това става като го държите в съд с вода.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати