Шоколад всеки ден за по-добра концентрация

Шоколад

Шоколадът, който в древността се е консумирал единствено като напитка, бързо се е превърнал в любим десерт. Какаото, чието научно име е с гръцки произход и означава ястие на боговете, е било известно още по времето на маите и ацтеките.

Използвало се е като средство за разплащане сред тези народи и се е смесвало заедно с лютивите чили чушки и вода, служейки за ободрителна напитка, даваща много енергия.

Масово шоколадът се е разпространил в Европа едва през 19 в. когато през 1847 г. британската фирма Фрай и синове е започнала чрез специална технология да обработва какаото, превръщайки го в шоколадови блокчета, които и до днес варират по размер и форма.

Истинският черен натурален шоколад е със съдържание на какото не по-малко от 50 % и при него не се слагат млечни добавки, променящи вкуса му. Той бива полугорчив и горчив и се усеща какаовият вкус. Ацтеките и маите са го предпочитали много горчив, докато европейците са го считали за неприятен и дори отблъскващ.

Било е необходимо няколко века, докато шоколадът придобие сегашния си вид. Предполага се, че това става благодарение на испанските колонизатори, които, пристигайки на полуостров Юкатан, решават да пробват да комбинират какаото с мляко.

Какао

Цялата тази любопитна история на шоколада подсказва, че в какаото има нещо магично, за да може толкова време е една от любимите храни на толкова хора по света.

Съвсем наскоро се оказва, че шоколадът не само че е любимо лакомство за деца и възрастни, но освен това притежава и качеството да кара консуматорите му да се концентрират по-добре. Това става ясно от изследване на американски учени, проведено върху 122 души на възраст от 18 до 25 години.

Всички участници са били накарани да консумират истински натурален шоколад с 60 % съдържание на какао и са изследвани със специална апаратура веднага след консумацията и 1 час след това. Резултатите показали, че шоколадът наистина покачва концентрацията на хората, които си падат по какаото.

Накратко казано, шоколадът има не само съдоразширяващ ефект, което се знае от отдавна, но и влияе благотворно върху концентрацията. Така че не се притеснявайте да си похапвате от любимото десертче, просто внимавайте да не прекалявате с него и се уверете, че е приготвено от качествени продукти.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати