Замяната на газираното с чаша вода ни пази от диабет

Вода

Рискът от диабет може да бъде намален с повече от една четвърт, ако вместо чаша с газирана напитка изпием чаша вода или чай без захар. Това показват данните от последното изследване на учените от университета в Кеймбридж.

В мащабното проучване са се включили повече от 25 хиляди човека на възраст от 4 до 79 години. В продължение на 11 години специалистите следели ежедневните записки относно хранителните навици на участниците в експеримента. След края на проучването се оказало, че от всичките хора, които се включили в изследването, 847 се разболели от диабет.

Хората, които били диагностицирани с коварното заболяване, послужили като база за сравнение, която помогнала за анализиране на крайните резултати. Установено е, че за всеки 5 процента увеличение в общия енергиен прием на подсладени напитки рискът за развиване на болестта нараства с 18 процента.

Така учените достигнали до извода, че ако човек предпочете да изпие чаша вода дневно, вместо да пие газирана напитка, той ще намали риска да се разболее от диабет с 14 до 25 на сто.

Добрата новина е, че нашето изследване предоставя практически съвети и по-здравословна алтернатива за хората, които да предотвратят развиването на болестта, заяви доктор Нита Фороуи от университета в Кеймбридж, главен ръководител на проекта.

Газирано

Наскоро изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание Америкън Джърнъл оф Публик доказа, че ежедневната употреба на газирани напитки и бедната на микроелементи диета е пряко свързана с появата и развитието на захарен диабет.

След серия изследвания относно връзката на диабета с консумацията на сладки газирани напитки директорът на Центъра за изучаване на затлъстяването и хранителната политика към Йейлския университет доктор Кели Бронуел, автор на изследването, защитава тезата, че препоръките за намаляване на сладките газирани напитки са научно обосновани.

Други от колегите ѝ от същия университет дори стигнаха и по-далеч с искането на тотална забрана за продажбата на газирани напитки в училищата и в другите учебни заведения.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати