Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Уволниха шефа на БАБХ заради съмнения за рекет

Уволниха шефа на БАБХ заради съмнения за рекет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Дюнер

Премиерът Бойко Борисов освободи Пламен Моллов от поста му директор на Българска агенция по безопасност на храните заради скандала с веригата дюнери Аладин фуддс.

Собственикът на най-популярните дюнерджийници у нас - Аладин Харфан, вчера съобщи, че от година насам Агенцията по храните го изнудват, искайки му по 10 000 евро на месец, за да не закрият бизнеса му.

По думи на Харфан, след като е отказал да плаща подкупа на проверяващите, е последвало затваряне на негови цехове за производство на пилешко месо.

Обвинението му бе подкрепено от други собственици на дюнери, които казват, че инспектори са ги предупреждавали да не купуват месо от Аладин. Искани са пари и от тях, за да не бъдат закрити търговските им обекти.

След публичната сензация министърът на земеделието и храните Десислава Танева пожела да се срещне с Аладин Харфан, където той отново потвърди обвиненията си.

На срещата и други фирми са потвърдили, че проверяващите ги рекетират. След като ги изслуша, Танева предложи уволнението на шефът на БАБХ. Новият директор на Агенцията по храните е доктор Дамян Илиев.

Не стана обаче ясно дали е имало или не рекет от страна на проверяващите органи, както и какво решение ще се намери за проблема, ако наистина БАБХ изнудва търговците у нас.

Самият Пламен Моллов отрича обвиненията и дори заяви, че ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети и уронване престижа на институцията. Бившият вече директор дори е публикувал снимка на месо с червеи, твърдейки, че е от Аладин.

Овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи месото в какво състояние е – пише доскорошният началник на БАБХ.

Моллов твърди, че обвиненията в рекет са чиста клевета, а цеховете за пилешко месо на Аладин са затворени, тъй като са открити груби нарушения в тях.

Сред тях са лоша хигиена, липса на проследимост за месото, липса на топла вода, липса на контролни съоръжения, свързани с процеса и липса на записи за температурите на обработка и съхранение на месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest