gotvach.bg»Статии»Любопитно»Нови тапи изместват корковите

Нови тапи изместват корковите

Коркова тапа

От дълго време се спори как е по-добре да бъде съхранявано виното - с коркова тапа или винтова капачка. Традиционалистите твърдят, че най-удачно е винените бутилки да се затварят с корк, тъй като той съхранява най-добре аромата на напитката.

Критиците на корковите тапи твърдят, от друга страна, че капачките с винт са по-полезни за околната среда, а виното има същия вкус с или без корк.

В началото на миналата година компанията Уайтроуз като че ли успя да разреши дългогодишния спор. Тя пусна на пазара нова запушалка за вино, наподобяваща корк, но произведена на друга растителна основа. Новата тапа е първият продукт във винената индустрия, който не освобождава въглерод.

Тапата, която изглежда и изпълнява същите функции като традиционния корк, не е направена от обелена кора от корков дъб, а от биополимер на растителна основа, получен от бразилската захарна тръстика, който обикновено се използва за производството на биогорива.

Компанията производител казва, че е напълно рециклируема и има по-малък въглероден състав, отколкото традиционните коркови, пластмасови и алуминиеви тапи.

Базираната в САЩ компания вече постигна зашеметяващ успех с пускането на новите тапи за винени бутилки и дялът ѝ на световния пазар за капачки е нараснал с двайсет на сто, съобщават световните агенции.

Новият продукт вече широко се използва в Северна Америка и Азия. От началото на месец април новите тапи се появиха и на пазара във Великобритания и Франция.

Въпреки рекламираните качества запушалката от биополимер не се приветства от всички природозащитници. След серия от доклади от WWF твърдят, че традиционното португалско и испанско производство на корк е от жизненоважно значение за поддържане на биоразнообразието в горите на Иберийския полуостров и осигуряване на местообитание на застрашени видове като иберийския рис и берберския елен.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати