Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Мазни мезета, от които е по-добре да стоите далеч

Мазни мезета, от които е по-добре да стоите далеч

Мазни мезета

Мезетата са се превърнали в неразделна част от нашето меню, особено ако сме решили да поканим гости. Интересно е да се спомене, че те са измислени в арабския свят и към тях могат да бъдат причислени не само месни и млечни продукти, но и салати и всякакъв друг вид ордьоври, които се поднасят заедно на масата и се консумират от всички като въведение към основното ястие.

Тъй като обикновено подхождаме с особено голямо внимание към последното, е добре гостите ни да не преядат с мезетата и да не им остане място в стомаха за основното ястие, за което сме изхабили най-много време и усилия.

Ето защо е важно да знаете кои мезета се считат за прекалено мазни и засищащи, като в това число влизат и салатите:

1. Тлъстите меса като свинското например, от които се произвеждат шунки, готови за сервиране филета, трябва да бъдат избягвани. Свинското месо е много калорично, като това важи особено много за любимата ни сланина;

2. Мазните швейцарски и френски сирена, които придават лукс на трапезата ни, трябва да бъдат поднасяни с мярка, защото колкото и да са вкусни, те съдържат много калории;

Мазни мезета, от които е по-добре да стоите далеч

3. Пушените филета от тлъста риба, които често се поднасят като мезе, също се приемат за неподходящи. Те обикновено са приготвят с прекалено много зехтин или олио и ще заситят гостите, ни преди да сме поднесли основното ястие;

4. Опитайте се да забравите за майонезените салати или ако ги поднасяте, те да са в малки количества. Любимата ни руска салата, която поднасяме като предястие, спокойно може да бъде сервирана като гарнитура към основното ястие, като дори и тогава не трябва да се забравя, че тя е прекалено засищаща;

Мазни мезета, от които е по-добре да стоите далеч

5. Определението мазно мезе важи в пълна сила за макаронените и картофените салати, които също съдържат много калории;

6. Зимно време често за мезе се поднасят туршиите от кисело зеле, които са обилно поляти с олио или зехтин. Макар зелето само по себе си да е ниско калорично, приготвено по този начин, то би трябвало по-скоро да служи за гарнитура към основното ястие, а не отделно от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest