gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Десетте най-популярни марки бира по света

Десетте най-популярни марки бира по света

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
популярни бири
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Експертно проучване на Euromonitor подреди десетте най-популярни марки бира по цял свят. Първите две места се заемат от китайски марки с общ дял от световния пазар - 8.2 процента.

Най-популярната бира в света носи марката Snow Beer, а втората е пивото Tsingtao. Двете китайски бири притежават по съответно 5.4% и 2.8% пазарен дял от продажбите на пиво по цял свят.

Въпреки че за 90-те години такава рейтингова класация липсва, по неофициални данни на най-популярност в цял свят отново се е радвала марка бира, произведена в Китай – Zima.

Според изследователите тези резултати се дължат огромната численост на китайското население – 1.4 милиарда, които дори да не консумират ежедневно от пенливата течност, са патриоти и когато решат да пият бира, си купуват само от родното производство.

До третото и четвърто място в класацията стигат популярните американски бири Budweizer и Bud Light, които заемат по съответно 2.5% и 2.3% от пазарния дял сред потребителите на бира.

Петото място е заела бразилската марка Skol, а шестото е отново за китайска бира – Yanjing.

Единствената европейска марка сред топ 10 на проучването е холандската бира Heineken, която е широко достъпна и за българските фенове на бирата. Heineken заема седмо място в класацията с 1.5% продажби на пиво по цял свят.

Бира

Подреждането се довършва от китайската марка Harbin, бразилската бира Brahma и американската Coors Light.

Макар че европейската бира участва само с един представител в класацията, именно европейците са най-големите консуматори на бира, като ежегодния Октоберфест има най-голяма заслуга за това.

За качествени бири на територията на стария континент за определяни тези, произвеждани в Германия, Чехия и Холандия. Най-евтината бира в Европейския съюз се пие в България, а най-скъпата – Норвегия.

Най-големите фенове на кехлибарената течност са чехите, които всяка година изпиват по 156 литра от нея. Според последните проучвания на второ място в тази категория са ирландците с изпити 131 литра бира на година от един човек в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
киликанзер
киликанзер
19.06.2015 22:26
само говна в класацията
1
0