gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Естествени подсладители за чай

Естествени подсладители за чай

Естествени подсладители

Макар повечето любители и специалисти по чая и чаените традиции да са против тази вълшебна напитка да бъде подслаждана, тъй като се губят голяма част от вкуса и аромата ѝ, много хора предпочитат да седнат на чаша подсладен чай. Отдавна е известно, че захарта е вредна и мнозина прибягват до изкуствените подсладители като захарина.

Това обаче също не е добър вариант, защото е по-здравословно да използвате единствено естествени подсладители, т. е. тези, които идват директно от природата. И тук идва въпросът какво и кои са естествените подсладители. Ето кратка информация за тях:

Фруктоза

Фруктозата е представлява плодова захар и се съдържа в много плодове, както и в меда. Това означава, че можете към чая си да добавяте по лъжичка сладко или конфитюр от различни плодове. Ако добавите например сладко от дюли, ще получите идеалния чай, който не само ще Ви ободри, но ще действа ефикасно и срещу кашлица.

Сладкото от малини пък помага при простудни състояния и температура. За пчелния мед е излишно да се коментира, тъй като той има доказано благотворно действие върху човешкия организъм и е признат като един от най-силните природни антибиотици.

Ксилитол

2. Ксилит се съдържа най-вече в царевичните кочани и се извлича по изкуствен път. Има приятен сладък вкус, но за разлика от захарта, която е особено вредна за зъбите ни, той оказва положително действие върху тях, поради което присъства в редица пасти за зъби и освежителни води за уста.

Естествени подсладители за чай

Сорбитол

Сорбит се съдържа също в много плодове, като в особено голямо количество е в кайсиите и ябълките. Има също приятен сладък вкус, но за съжаление е много калоричен. Ако спазвате диета, по-добре изберете някой от по-горните варианти или изобщо не подслаждайте чая си.

Повечето специалисти препоръчват за подслаждане на каквато и да е напитка да се спрете на естествените подсладители пред изкуствените. Тук няма как да не бъдат споменати и кленовият сироп и суровата меласа. Ако се спрете на подслаждане на чай с мед, помнете, че не трябва да затопляте меда, защото така той губи редица от ценните си качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати