gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Технологията на пастьоризиране

Технологията на пастьоризиране

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991574
Прясно Мляко
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Пастьоризирането е вид консервиране, при което това, което се пастьоризира може да издържи по-дълго време отколкото ако е необработено или в прясно състояние.

Методът на пастьоризация е измислен през далечната 1862 г от Луи Пастьор и Клод Бернар, които са изследвали процесите на ферментация и е масово практикувано и днес, особено що се касае до съхраняването на прясното мляко.

Пастьоризацията е процес, при който продуктите се нагряват за кратко време до определена температура, като по този начин микрооргазнимите и спорите им не се унищожават напълно, а просто се спира развитието им, позволявайки продуктите да се съхраняват за по-дълго време.

Повечето специалисти използват метод на пастьоризация, при който нагряването е над 1 минута при температура 60- 80 градуса по Целзий.

Качественото прясно мляко, което е пастьоризирано, трябва например да бъде нагрявано за около 1 мин. при температура около 95 градуса по Целзий. Така популярната UHT технология на пастьоризация се отрича от мнозина.

Мляко

При нея пастьоризирането на прясното мляко се извършва за около 2 сек при температура от 140 градуса по Целзий. Така наистина се унищожават всички организми, но в това число и полезните.

Приготвеното по този начин мляко запазва вкуса си и може да бъде съхранявано в продължение на години неотворено, но редица от ценните му съставки остават също загубени.

Повечето продукти се пастьоризират преди да е прескочена границата на кипенето и веднага се охлаждат. Така се приготвя и прясното мляко, което пием.

Важно е да се спомене, че така полезният казеин, който представлява млечният протеин, изчезва още при термична обработка от над 50 градуса по Целзий.

От друга страна обаче, няма как млякото, което консумираме да е съвсем прясно и богато на казеин, защото може в същото време да съдържа много вредни микроорганизми.

Това, което също е важно да се знае за пастьоризираните продукти е, че когато опаковката, в която се съхраняват е нарушила целостта си, те трябва задължително да бъдат съхранявани в хладилник.

Отворените пастьоризирани продукти, в това число и прясното мляко, не са трайни и трябва да бъдат консумирани в рамките на няколко дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати