Дори и онези от нас, които спазват някаква диета и са изключили хляба и хлебните изделия от менюто си, веднага биха размислили, ако усетят аромата на прясно изпечен хляб. Не е необходимо за тази цел да ходите до близката фурна, защото можете да си го приготвите и сами в домашни условия.
Пълна заблуда е, че за целта трябва да се снабдите с някоя от модерните днес пекарни, защото хляб може да бъде изпечен и в най-обикновена фурна. За целта Ви трябва единствено брашно, мая и малко сол и захар.
Домашен хляб 1
Необходими продукти: 600 г брашно, 1 суха мая ( 7 г.), 1 ч. л. сол, 2 щипки захар, 370-400 мл хладка вода.
Начин на приготвяне: Смесвате всички продукти без водата в дълбока купа и правите в центъра на брашнената смес кладенче. В него постепенно изсипвате водата като разбърквате с дървена лъжица. Идеята е да се получи хомогенно тесто, което замесвате добре и оставате да почива докато удвои размерите си.
След като втаса хубаво се слага върху набрашнен плот и се омесва още веднъж, след което се дели на две части и от тях се оформят два хляба.
Слагат се в намаслена тава и се изчакват да втасат още малко. Пекат се в предварително загрята на на 220 градуса фурна, която след започването на хлебчетата да порозовяват може да бъде намалена на 190- 200 градуса.
Домашен хляб 2
Необходими продукти: 500 г готова смес за печене на ръжено-пшеничен хляб, 350 мл хладка вода.
Начин на приготвяне: Изброените по-горе продукти се смесват и се разбъркват с миксер за около 5 мин.
Имайте предвид, че за целта трябва да бъдат използвани единствено специалните бъркалки за тесто и че миксерът трябва да е включен на най-високи обороти. Така приготвеното тесто се оставя за 30 мин. да втаса.
Изсипва се в намазнена тава, в която по-късно ще се пече, оформя се като хляб или или няколко хлебчета и се изчаква още 45 мин за повторното му втасване. Пече се около 60 мин в най-долната част на фурната, която трбява да е предварително загрята на 230 градуса.