gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да избягваме рафинираните продукти

Защо да избягваме рафинираните продукти

Олио

Всеки е чувал, че рафинираните продукти са много вредни и че от тях се натрупват килограми, а за диабетиците са даже опасни в здравословно отношение. Важно е обаче да разберем защо това е така и как да разберем кои продукти са рафинирани и кои не.

На етикетите на повечето рафинирани продукти е ясно обозначено, че те са рафинирани. Срещали сме рафинирано олио, рафинирана захар, рафинирано масло и т. н.

Всички рафинирани мазнини, като олиото и захарта, са претърпели някаква термична обработка, при която на практика са загубили ценните си съставки и мастните им киселини са се превърнали в трансмазнини, които са с доказан вреден ефект върху здравето ни и са основен причинител за натрупването на излишни килограми.

Маргарин

Когато говорим за рафинирани мазнини няма как да не споменем и маргаринът, който може би държи класацията за най-голям вредител от рафинираните продукти. Той трябва да бъде напълно изключен от менюто ни и да бъде заменен от нормално нерафинирано масло.

Но не само рафинираните мазнини са вредни. Това важи в пълна сила и за рафинираните въглихидрати, които реално са лишени от всичките си ценни съставки и нямат никаква хранителна стойност. В това число влиза и белият хляб, приготвен от рафинирано брашно.

А всички знаем, че обикновеният българин консумира почти на всяко ядене по една или две филии хляб. Ето защо трябва да избирате само пълнозърнест хляб или черен хляб.

Имайте предвид, че тук търговците също са поставили уловка, защото дори и хлябът да изглежда черен и да пише, че е диетичен, той може да съдържа малц, с който е изкуствено оцветен.

Хляб

Консумирайки този продукт кръвната захар бързо се повишава, което е особено рисково за хората, страдащи от диабет. А за останалите е достатъчно само да знаят, че като похапват такъв уж диетичен продукт не сам, че няма да задоволят глада си, но и бързо ще започнат да имат проблеми с теглото си.

Най-общо казано трябва да консумирате това, което е създала природата, защото то не е преработено и съответно не е рафинирано.

Това важи дори и за натуралните сокове, макар да пише на тях, че не съдържат захар. За да сте сигурни, че консумирате истински плодов сок, просто си направете фреш, който ще Ви зареди с енергия и ще окаже благотворно влияние върху здравето и настроението Ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати