Ядем ли правилно авокадо?

Петьо ЛюбомировПетьо ЛюбомировДжедай / Автор
Авокадо

Известно е, че едно авокадо е повече от полезна закуска, но в интерес на истината повечето хора го консумират напълно погрешно. Докато феновете на полезния плод често го ядат с лъжица, експерти казват, че така те се лишават от най-полезната му част.

Вместо да го дълбаят с прибори за хранене, най-добрият начин да се запази здравата тъмнозелена част от плътта под кожата, е внимателно да обелим авокадото, като по този начин ще успеем да запазим по-голяма част от нея.

Популярната научна организация Американско диетоложко общество публикува наскоро свое проучване, озаглавено Как да извлечем максимални ползи за здравето си, докато ядем авокадо.

В изследването се обяснява, че в плътта на плода най-близо до кората има високо съдържание на фибри, калий, мастни киселини, антиоксиданти и витамини В12 и Е. Тази част от авокадото обаче най-често се изхвърля, ако плодът се консумира с помощта на вилица. Точно и затова диетолозите препоръчват да използваме нож, с който внимателно да изрежем полезната част от месото на плода.

Най-лесният начин за това е да разполовите плода на две. След това нарежете двете половини на четири парчета, а след това просто отлепете кората. Ако авокадото е прекалено узряло, ще ви е по-трудно да отделите кората.

Плод авокадо

Авокадото неслучайно се нарича плод-чудо заради множеството си ползи за човешкия организъм. То подпомага сърдечно-съдовата система, обмяната на веществата, регулацията на кръвната захар.

Плодът е източник на голямо количество каротеноиди, които се ползват за борба с рака и се използват като средство против стареене. Те са мощен антиоксидант, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали.

Костилката на авокадото също има полезни приложения. Благодарение на нея може да се контролира холестеролът, има противотуморно действие, укрепва имунната система, помага да отслабнем и лекува стомашни проблеми.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Албена Асенова
Нещо много не мо допада ка.Но в комбинация с други продукти в салати придава по фин вкус.
4
2
Веселина Константинова
Да си кажа, първите години, когато пуснаха амокадо по нашите магазини ми беше доста странно и не знаех кок до се справя.
0
3
Ицо
Ицо
09.03.2016 15:09
Или просто го ядем с лъжица и добре обичаме всичко от кората. Аз така си го ям и кората, която изхвърлям, си е абсолютно чиста. Всичко си обирам с лъжицата
18
0
олеле
олеле
09.06.2015 21:31
Очевадни са поне няколко нелепи твърдения в тази статия-като това,че колкото е по-узряло авокадото,толкова по трудно се маха кората..всъщност е обратното!
Друго - как гениалния автор предлага да се консумира костилката ,за да се извлекат споменатите ползи?!?
Иначе е факт ,че авокадото е плод-чудо, обожавам го!
34
3
малеле
малеле
09.03.2016 15:12
Всички л..на които не растат по нашите ширини са даже вредни за белият човек ! Ананаси,банани,авокадо и т.н. са маймунско ядене
13
37
Сарра
Сарра
04.06.2015 10:53
Всичко това е напълно вярно, много полезна информация
15
4