Как да готвим с фъстъчено олио

Как да готвим с фъстъчено олио

Как да готвим с фъстъчено олио

Всеки е чувал за така нашумялото фъстъчено масло, но малцина знаят, че съществува и фъстъчено олио, и то много преди да бъде измислено фъстъченото масло.

Също така най-вероятно малцина знаят и че фъстъците не принадлежат към групата на ядките като бадемите, лешниците и т. н., а към групата на бобовите храни.

Фъстъченото олио се използва масово в азиатските страни и най-вече при т. нар. бързо пържене, което става в уок.

Наред със сусамовото и царевичното олио, които се употребяват в китайската кухня за този тип пържене, фъстъченото олио също е неразделна част от китайското меню и една от основните му подправки. То е богато олио и може да бъде използвано и за приготвянето на различни маринати и сосове.

С фъстъченото олио може да се направи абсолютно всичко, каквото може да бъде направено и с обикновеното слънчогледово олио, но трябва да знаете, че за пържене се използва само когато е рафинирано.

Ако е в естествения си вид, в който е и много по-полезно, то се използва само за студено готвене, т. е. за мариноване или за подправяне на студени салати или предястия.

Китайски рецепти с фъстъчено олио

Доказано е, че фъстъченото олио съдържа добри мазнини и има високо съдържание на естествен протеин. Има антиоксидантно действие и се препоръчва да бъде използвано от хората, страдащи от диабет тип 2.

Както и с останалите мазнини обаче, не трябва да забравяте, че трябва да внимавате с количествата, защото крие риск от затлъстяване.

В азиатската кухня фъстъченото олио се използва масово за приготвянето на много сосове, с които се заливат различни видове месо.

Ето една от най-популярните азиатски рецепти, в които участва фъстъчено олио. Става въпрос за сос, който се изсипва върху изпържено или панирано пилешко или патешко месо.

За него са Ви необходими 1 с. л. оризов оцет, 2 ч. л. люта горчица, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. захар, 4 с. л. соев сос, щипка бял пипер, 3 с. л. фъстъчено олио и 1 с. л. сусамово олио.

Всички продукти се разбъркват много добре до получаването на хомогенна смес и без да се подлагат на термична обработка се изсипват върху месото, което предварително сте сипали в съда, в който ще го сервирате.

Вижте още вкусни идеи от корейската кухня или пък тръгнете още по̀ на изток, докато стигнете до Токио и можете да избирате сред тези апетитни японски рецепти.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати