Украса за сладкиши с изомалт

Торта

В наши дни много се говори за здравословното хранене и за вредите от рафинираните продукти, особено от захарта. Не случайно тя, както и солта, са известни като Бялата смърт.

Поради тази причина на пазара има безброй нейни заместители, но въпросът е дали те са по-добри от нея. Сега е моментът да се запознаем малко по-подробно с тях.

Съществуват синтетични и натурални подсладители, като първите се считат за вредни, а вторите за щадящи човешкия организъм. Тук няма как да не се спомене и изомалтът, който е малко известен в България, но вече може да бъде намерен в по-големите или специализираните магазини.

Изомалтът се извлича от захарта на цвеклото и е изцяло природен продукт, който има близо два пъти по-малко калории от рафинираната захар и за разлика от нея не уврежда зъбите. Оказва малко влияние на нивата на кръвната захар и се препоръчва за диабетици.

Изомалтът се използва изключително много в сладкарството и то за украсата на торти, сладкиши, сладки, бисквити и др. десерти. Продава се в кутии или в други опаковки, но преди да се пристъпи към декорацията, предстои да бъде темпериран.

Украса на Торта

Това означава, че трябва да сложите около 100 г изомалт в силиконова кутия, която става за топлинна обработка. Тя се слага в микровълновата фурна за 5 минути на 600 вата и след като изомалтът започне да се втечнява, се изважда. Сега може директно да се пристъпи към започване на различни украси с помощта на формички за сладки.

Ако искате декорацията Ви да е цветна, можете да прибавите към изомалта и сладкарска боя, но е по-добре да се придържате към естествените оцветители.

Ако искате зелена украса например, можете да добавите малко сок от спанак, за оранжева боя- сок от моркови, за червена боя- сок от печено червено цвекло, а за кафява- какао.

Към така приготвената смес можете да добавите и различни подправки като ванилия, канела или ликьор по избор за придаване на по-силен аромат.

Внимавайте само при смесването на различните продукти да не добавите и прекалено много вода, защото така ще Ви бъде трудно да направите каквото и да пожелаете с изомалта.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати