Сирене от магарешко мляко струва 1000 евро за килограм

Магарешко сирене

Изненадващо за мнозина най-скъпото сирене в света не е изтънчен френски деликатес, а сирене, приготвено от магарешко мляко.

Магарешкото сирене носи търговското наименование Pule и струва 1000 евро за килограм. То се произвежда в малка мандра в природен резерват Засавица, Сърбия.

Собственик на мандрата е Слободан Симич, който с гордост разказва за процеса на производство на сирене от магарешко мляко.

Магарешкото мляко е изключително ценено не само заради вкусовите си качества, но и заради уникалните си свойства. Смята се, че по състав то е много близко до човешката кърма.

Според специалисти в магарешкото мляко се съдържат ценни анти-алергени, както и 60 пъти повече витамин C в сравнение с кравето мляко. Освен това то е бедно на мазнини.

Магарета

Слободан Симич е затворил производствения цикъл на магарешкото мляко. Той притежава стадо от 140 магарета, но само дузина от тях са женски и дават мляко целогодишно.

Собственикът на мандрата споделя, че производството на сирене от магарешко мляко е скъп и трудоемък процес, с което се обяснява и високата цена за предлаганото от него сирене.

За производството само на един килограм от сиренето Pule са нужни около 25 литра магарешко мляко, чиято цена е около 30-40 евро за литър.

Готовият продукт има снежнобял цвят, ронливо е и на вкус и структура се доближава до пресните видове манчего (специално сирене, произвеждано в областта Ла Манча, Испания).

Магарешкото сирене се отличава с много малка масленост. Сиренето, произвеждано в Сърбия, се предлага на миниатюрни бучки, с големината на капсули за кафе.

Въпреки солената си цена то е доста търсено от гурме ресторантите, където се предлага на космически цени.

Сиренето от магарешко мляко измести досегашния победител в категорията най-скъпо сирене – шведското сирене от лос, което се предлага срещу скромните 780 е за килограм.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати