gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно ли е пушеното сирене

Полезно ли е пушеното сирене

МаринаМарина
Джедай
15681
Пушено Сирене
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Ароматът на пушените храни е много специфичен и доставя на човек едни по-различни вкусови възприятия. Това обаче съвсем не означава, че този начин на приготвяне на храната е най-здравословен.

Опушването става, като за източник на дима се използва дървен материал. Така пушекът попива в храната, която е поставена над него.

Различни хранителни продукти могат да бъдат обработвани по този метод. Това важи за сирената, рибата, червеното месо, както и за някои зеленчуци.

Притесненията около този тип пушени храни са две основни. Едните съображения са насочени към това колко добре е приготвена храната термично и съответно второто – канцерогенните свойства на пушека и вредите от попадането им в храносмилателната система на човека.

Истината е, че са откривани паразити по опушени храни, поради непълната им термична обработка, а има доказателства, че опушването отделя канцерогенни вещества като нитрити и нитрати.

Пушени Меса

Разбира се, похапването на пушено сирене не носи само вреди, даже напротив. Приготвената по този начин храна е с по-ниско съдържание на мазнини, което я прави здравословна.

Освен това повечето опушени храни са богати на протеини, което само по себе си е голям плюс.

Не бива да се забравя, че приготвянето на пушеното сирене не изисква никаква допълнителна мазнина, дори наличната в продукта се топи при обработката.

По препоръки на агенциите по храните по целият свят е важно внимателното приготвяне на пушената храна. Да се следи стриктно за температурата, за да бъде храната термично обработена по правилния начин.

Също така трябва да се внимава да не се прегрее продукта, което според някои изследвания повишава наличните канцерогени в него.

Също специалистите съветват използването на подходяща марината преди опушването, смятайки се, че по този начин се възпрепятства навлизането на вредни емисии в храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати