gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Похапвате бисквити – грози ви депресия

Похапвате бисквити – грози ви депресия

Ядене на Бисквити

Лоша новина за всички любители на сладките тестени изкушения. Екип от американски учени са установили, че редовното похапване на сладки бисквити за успокоение всъщност може да ни доведе до сериозна депресия.

Мнозина от нас несъзнателно посягат към бисквитите и сладкишите, когато се чувстват нервни, напрегнати или нещастни.

Временното засищате на нервния глад води до притъпяване на тревожните усещания, но се отразява пагубно на психиката и физиката в дългосрочен план.

Основната вина за неблагоприятния ефект на сладкишите върху човешкия организъм имат трансмазнините, с които тези сладкарски произведения буквално са натъпкани.

Наситените трансмазнини променят начина, по който регулираме и контролираме емоциите си.

В изследването, посветено на влиянието на трансмазнините върху човешката физика, са взели участие над 5000 доброволци от Сан Диего.

Тестовете са показали, че хората, които поемат повече храни, богати на ненаситени трансмазнини, имат проблем с контрола на чувствата си и лабилни емоции.

Бисквити

От друга страна намаляването на трансмазнините е довело до значително подобрение в психическата устойчивост и самоконтрола на емоционалното състояние.

Безспорно изследването на американските учени доказва връзките между поемането на вредните мазнини и човешките емоции, но тя не е изучена в дълбочина и не дава ясен отговор за същността на връзката.

Трансмазнините се получават в процеса на хидрогениране на олиото, при който то се втвърдява. Те се използват за пържене, но най-вече при производството на преработени храни.

В хранително-вкусовата промишленост са известни и под наименованието сладкарска пластмаса.

Те придават на сладкарските продукти плътност и маса, на сравнително ниска цена, поради което са доста предпочитани и използвани от производителите.

Продуктите, произведени с хидрогенирано масло, се отличават с по-висока трайност.

Редовното приемане на храни, богати на хидрогенирани мазнини, неминуемо ще доведе до повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта и може да предизвика сърдечно-съдови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати