Горчивата истина за сьомгата в родните магазини

Сьомга

Напоследък сьомгата е сред най-препоръчваните от диетолозите храни. Този вид риба се препоръчва най-вече заради изключителното съдържание на чудодейните омега-3 мастни киселини, които оказват благотворен ефект върху здравето на организма ни, добрия вид на тялото, както и върху ума ни.

Специалистите по хранене не спряха да натякват, че сьомгата подпомага дейността на сърцето, обостря влошеното зрение, подмладява и предпазва от депресия. Появи се дори твърдение, че тя има склонност да предпазва от множество опасни заболявания, сред които и рак.

За да се възползват от невероятното въздействието на сьомгата по-заможните нашенци не пестят средства и се стараят колкото се може по-често да слагат на трапезата от чудодейната риба, чийто килограм не е никак евтин.

Оказва се обаче, че всичко това е една голяма заблуда, тъй като скъпата сьомга, която се предлага в големите търговски вериги у нас, не е особено богата на омега-3 мастни киселини. Източник на тези есенциални мастни киселини могат да бъдат предимно сьомгите в дивата природа, и най-вече рибите, обитаващи Северния ледовит океан.

Печена Сьомга

Но рибата, която българският потребител, може да намери в хранителните магазини, се отглежда във ферми и садки в Норвегия и други северни държави. Това разкри независимият експерт по рибарство, аквакултури, риболовно и водно дело инж. Николай Кисьов, цитиран от МарицаБг.

Специалистът даде да се разбере, че питомната сьомга се захранва единствено с изкуствен гранулиран фураж, в който няма и грам от полезните омега-3 мастни киселини.

Същите могат да се намерят в изобилие единствено в дивите хищни сьомги, които ловуват дребни рибки, хранещи се с океански растителен планктон. Но пък такива екземпляри не достигат до родните пазари.

За сметка на това шаранът и толстолобът, които обитават свободно водоемите и се захранват с планктон, са чудесен източник на мастни киселини.

Инж. Николай Кисьов посочи, че една порция от родните риби е достатъчна, за да си набавим необходимата дневна доза от омега-3 мастни киселини. А те от своя страна са и много по-евтини.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
qwertyuiop
qwertyuiop
27.06.2015 09:30
@Златотърсача,

Mно'о си прос' баце!
1
0
Lady Vivian
Lady Vivian
12.06.2015 09:22
Омега-3 във фуража?!
0
0
Златотърсача
Златотърсача
08.06.2015 21:19
Като млад ходих в Аляска да търся злато и там веднъж оправих една разгонена мечка, толкова доволна остана, че още ми праща бидони със сьомга за старата любов!
5
7