gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при избор на тирбушон

Съвети при избор на тирбушон

Съвети при избор на тирбушон

1795 е годината, в която британският министър Самюел Хеншъл патентова първия тирбушон в света. Едва в началото на ХХ век се появяват и първите нововъведения, които улесняват изваждането на тапата от бутилката с вино. Разработените механизми са няколко – на база на крика, на безкрайният винт и на лоста със зъбчатки.

В наши дни новите тирбушони са модерни разработки на моделите, измислени преди векове. Те са усъвършенствани до степен, в която запушалката излиза гладко и без никакво усилие.

При избора на тирбушон важни са няколко фактора. Повечето модели са с изпипана конструкция и действат ефективно, но може да попаднете и на такива, работата с които е истинско мъчение.

Важни за истинския тирбушон са механиката и спиралата. Най-добрите спирали са дълги и отворени, с широк диаметър и с тънка стомана. Това се налага от фактът, че колкото по-малко метал влиза в корка, толкова по-малък е рискът от раздробяване на тапата.

Плюс е и тефлоновото покритие. Повечето евтини тирбушони се правят от некачествена стомана. Тя трябва да е сравнително къса и силно навита, за да не ги раздроби.

Съвети при избор на тирбушон

Погрешно е схващането, че металните тирбушони са най-добри. Истината е, че качеството на тирбушона зависи от качеството на винта, независимо, дали материалът е метал, пластмаса или кост. Спиралата трябва да прониква в тапата лесно и право надолу – това допълнително намалява риска от инциденти.

Сред условията това един тирбушон да е добър, е това работата с него да изисква възможно най-малко груба сила. При най-добрите коркът остава незасегнат - без разкъсвания, стърготини и сцепвания.

Когато се изтегля от бутилката пък не трябва да налага разтръсквания, тъй като по този начин утайката, ако има такава, може да се разнесе.

Днес основните системи за изваждане на корковите тапи са пет. Три от тях са с винт и две – без. Освен тях са актуални още най-очевидната т-образна система или безкрайния винт.

Съществува и серия с тирбушони, наречени "ръчни машини". Те са по-скъпи от обикновените. Представляват тирбушон със система със стяги (или менгеме) за хващане на гърлото. Лостът се вдига нагоре и изважда корковата тапа, като за целта правите само две лесни движения.

Сред професионалните видове съществуват още сервитьорски тирбушон, работата с който изисква известен опит и майсторлък. Неговата спирала трябва да се навие гладко в центъра на корковата тапа, след което сгъваемата част се подпира върху ръба на гърлото, а по-дългата страна на дръжката се вдига, докато тапата излезе.

Сред професионалните се нарежда и пневматичният тирбушон, който прилича на тънка отвертка. Отварянето с него се използва като атрактивно представление за гости.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати