Кои са сортовете десертно грозде

Десертно грозде
Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Сигурно сте чували, че антиоксидантните свойства на гроздето предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, които са основна причина за развитието на кожния рак. Това е и причината есенният плод да намира все по-широко приложение и в козметиката.

От друга страна, неотдавна учени са установили, че редовната консумация на грозде може да намали рисковите фактори за възникването на деменция и Алцхаймер, a също и да подсили паметта.

За ползите от вкусния плод е казано и изписано много, затова днес ще ви запознаем с най-популярните сортове десертно грозде. Освен че всички те са надарени с прекрасен аромат и свеж вкус, могат да ви бъдат и верни помощници в приготвянето на най-различни десерти.

Траминер

Траминерът е може би най-известният сорт бяло десертно грозде. Узрява септември и е сладко и ароматно. Кожата му е по-дебела, но пък сигурно сте виждали не един и двама души, които старателно белят всяка гроздова кожа зърно по зърно. Е, предимството е, че се бели лесно, а и е изключително подходящо за направа на вино.

Траминер

Сензо

Сензо (Cinsault) е стар френски сорт. Разпространен е най-много в Южна Франция. Сензо е включен в стандартния асортимент на Молдова и Украйна. У нас сорт Сензо се среща главно във Врачанска област (Оряховски район). Сензо е винен сорт, но гроздето му е много добро и за консумация в прясно състояние. Когато е засаден на подходящи почви, от гроздето на сорта Сензо се получава доброкачествено червено вино.

Хамбургски мискет

Хамбургският мискет е средно голям, разклонен, силно рехав. Зърната на този сорт грозде са средно големи, овални, сладки, със силен мискетов вкус. Гроздето е приятно за ядене и подходящо за съхраняване. Използва се за гроздов сок, компоти, както и за приготвяне на мискетови вина и ракии.

Хамбургски мискет

Велика

Един от търсените сортове от любителите заради големите гроздове и много едрите и хрупкави зърна е именно Велика. Кожицата е тъмночервено-виолетова, а сокът е безцветен. Достойнство е, че значителна част от нормално развитите зърна на сорт грозде Велика са безсеменни. Негов голям плюс е и фактът, че не се рони.

Кашмиш

Кашмиш пък е розов сорт, отново без семки, с тънка кожа. На вкус е хрупкаво и изключително сладко. Произходът му е от Молдова и е кръстоска между Кардинал и Кишмиш розов. Дълго време може да се запази свежо.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати