Разсейването по време на хранене засилва апетита

Хранене

Разсейването по време на хранене може значително да засили апетита, предупреждават специалисти. Ново изследване посочва, че гледането на телевизия или играенето на смартфона могат да са много опасни за фигурата. Проучването е направено от учени от Бирмингамския университет и е цитирано на страниците на Дейли мейл.

Колкото по-съсредоточен е човек в храната пред себе си, толкова по-малко консумира и съответно има по-малък риск от напълняване, уточняват специалистите. Учените твърдят, че хората, които си спомнят какво са похапнали на предишното хранене, също имат по-малка опасност от напълняване.

Това, че човек се сеща какво е консумирал на предишното си хранене, означава, че не е бързал да изяде храната на крак, докато се вглежда в смартфона, а ѝ е отделил специално внимание.

Специалистите са изследвали 93 дами с нормално тегло, които впоследствие били разделени на три групи. Жените, които били в първата група, имали за задача да играят на компютърни игри, докато обядват.

Дамите от втората група също имали за задача да играят на компютър, докато похапват обяда си, но игрите били за награда. А жените в последната трета група не се разсейвали с нищо и се хранели на спокойствие.

Храна

Обядът на всяка от участничките в изследването съдържал 400 калории – в менюто са включени няколко различни ястия. Вечерта специалистите помолили дамите да похапнат печени сладки, като през това време проследявали колко ще изяде всяка от участничките.

Дамите от първата група са изяли с 29 на сто повече, отколкото дамите в третата група, а участничките от втората – с 69 на сто повече от тези в третата група.

След това бирмингамските специалисти направили още един експеримент – в него участие взели 63 души. На всички тях учените дали да похапнат супа с хляб. Част от участниците са гледали телевизия, докато са се хранили, а другата група са изяли супата без да се разсейват със странични занимания.

Вечерта, както по време на първия експеримент, учените предложили печени сладки на всичките 63-ма участници. Резултатите от този експеримент се оказали сходни с резултатите от първото изследване.

Онези участници, които гледали телевизия, са хапнали с 19 на сто повече от печените сладки, отколкото участниците в изследването, чието влияние не е било отвличано по време на ядене.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати