Как да приготвим идеален милфьой
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим идеален милфьой

Как да приготвим идеален милфьой

Милфьой

Милфьой е познат като френски десерт, но неговият истински произход все още не е установен. Името му в превод означава хиляди листа, но се среща и като Наполеон.

Французинът Пиер ла Варен за първи път описва рецептата на десерта през 1651 г. По-късно Мари Антон Карем я подобрява. Гато Милфьой се е приготвяла на места от 729 слоя, а в някои съвременни рецепти броят на листата достига 2048. Днес има дори Милфьой с чубрица, сирене и спанак, което се води италианската версия на прочутия десерт.

В миналото бутер тестото се е приготвяло като домашно тесто, което е било много трудно и ангажиращо, докато след всички прегъвания се получи многолистно тесто. В наши дни заетите домакини са облагодетелствани, защото разполагат с готово приготвено бутер тесто, с което да направят този така популярен и свеж десерт.

То се продава и съхранява замразено или охладнео. Желателно е от предната вечер да се премести в хладилник, за да се отпусне. На другия ден е необходимо само да разчертаете с линийка и нож равни правоъгълници, да ги изпечете върху хартия за печене, да сварите домашен, млечен крем и да гарнирате десерта със свежи плодове.

Наполеон

За да приготвите крема, сложете 200 мл прясно мляко леко да се стопли на котлона. В купа смесете 2 жълтъка, 4 с.л. захар, 2 с.л. брашно и 1 ванилия. Разбъркайте с миксер. Налейте прясното мляко и бъркайте с миксер, докато сместа стане хомогенна. Излейте я обратно в тенджерата, в която сте стоплили млякото, и на много слаб огън с непрекъснато бъркане сварете крема.

Охладете го напълно, след което го разбъркайте заедно със заквасената сметана и мекото масло. Накрая настържете и кората от един лимон. Кремът е готов. Ако разполагате с време, го сложете в хладилник за един-два часа.

Разбира се, много домакини предпочитат по-лесния вариант за крема. За него трябва да смесите 160 мл. бита сметана, 25 грама пудра захар и ванилията в голяма купа. Бърка се, докато сместа стане хомогенна. Вътре се настъргва лимоновата кора.

В чиния поставете един правоъгълник от бутер тестото. Отгоре го намажете с крема и добавете няколко боровинки или друг пресен плод по желание. След това поставете следващия правоъгълник и повторете процедурата. Накрая украсете с пресни плодове и пудра захар.

Още рецепти за Милфьой: Меден милфьой, Шоколадов милфьой с маскарпоне, Милфьой с горски ягоди, Милфьой Моцарт, Френски милфьой с малини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dani
Dani
14.06.2015 14:30
Не пише какво е количеството на млякото?
0
0
Georgiew
Georgiew
14.06.2015 21:32
200ml
0
0