Ето как да станете майстор на домашните пушени мезета

1 от 3 Снимки

Пушено свинско филе


Необходими продукти: 5 кг свинско филе, 350 г сол, 20 г захар, 10 г селитра.

Начин на приготвяне: Филето се почиства от сухожилията и тлъстините и се натрива със смесените предварително селитра и захар, след което и със солта. Поставя се в емайлиран съд, в който престоява 2 денонощия. След като измине необходимото време, се прави саламура, като на 1 л вода се слагат 180- 190 г сол.

Месото се оставя да престои в нея 1 седмица. Изважда се, измива се и се подсушава и вече е готово за опушване. Това става при температура от около 25 градуса по Целзий и продължава 3 денонощия, докато филето придобие червеникаво-кафяв цвят. След това готовият продукт се съхранява на прохладно и проветриво място.

С изключение на вегетарианците и веганите надали има човек, който да не обожава пушените меса. При самия им аромат веднага си представяме натрупана маса с пушени наденички, филета, шунки и др.

Ако разполагате с парче пушено месо или домашен колбас, можете винаги да сте спокойни, че мезето ви за зимните вечери вкъщи е подсигурено. Да осолите и изсушите месо е възможно най-лесният вариант, но вкусът на домашното пушено месо е несравним.

Ако искаме да сме сигурни обаче какво точно консумираме, е добре да се научим сами да си го приготвяме. Предлагаме на вашето внимание в галерията горе няколко изпитани и доказали се във времето рецепти, които можете да изпробвате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати