gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алкално-киселинно хранене

Алкално-киселинно хранене

Зеленчуците са алкални храни

От ранна детска възраст постоянно ни учат, че човешкото тяло е съставено предимно от вода. Поради тази причина pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за някакво заболяване.

Небалансиран pH означава, че тези нива са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Съвсем логично, продължителен дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото.

Стриктният алкално-киселинен баланс на тялото и различните органи в него е необходим за нормалното функциониране на над 4000 ензима, които катализират всички биохимични процеси в тъканите и клетките, поддържат метаболизма, обновяват тялото ни и го предпазват от инфекции.

Ако внесем киселинни храни, тялото започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да запази неутралното рН на кръвта и течната среда. Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва моментът, в който се разболяваме.

От тук следва, че съдържанието на чинията ни има огромно значение. Дали една храна е алкална или киселинна се определя най-вече от минералното ѝ съдържание. Така например едни от образуващите основи елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а от киселинно-образуващите са фосфор, сяра, хлор, йод, манган. С всяка внесена храна в тялото ни ние променяме киселинно-алкалната среда – ако се храним с храна с киселинно рН, това означава, че внасяме киселинност.

Интересен факт е, че киселият вкус на дадена храна няма никаква връзка с това дали тя е киселинна или не. Зрелите лимони са кисели, но попадат в графата на алкалните храни, понеже минералното съдържание на алкални микроелементи в лимоните е много високо и, попадайки в организма ни, внася алкалност. Обобщено може да се каже, че зрелите плодове и зеленчуци и някои билки са алкализиращи.

лимони

Подкиселяващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки (оцветители, набухватели, консерванти, изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработената храна. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е.

Алкалният режим на хранене се превърна в последния хит сред холивудските звезди като Дженифър Анистън, Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу и много други.

Ако сте решили да пробвате алкалния режим, е разумно да започнете с малки промени – в крайна сметка може да се окаже, че не е толкова трудно, колкото изглежда, а дълготрайните ползи за здравето като повишеното ниво на енергията и отслабване си заслужават опита.

Основното послание на този режим на хранене е позитивен – да ядем повече зелени зеленчуци, да пием повече вода и да консумираме възможно най-малко бързи храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати