Тайните съставки на истинското мексиканско Гуакамоле

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Гуакамоле

Ако говорим за кулинарните традиции в различните държави и се спрем на Мексико, няма как с името на страната да не свържем и царевицата и лютите чушки чили. Това са от най-ценните култури, завещани още от времето на ацтеките, които продължават и днес да се отглеждат масово и да служат за основа на много традиционни ястия.

В Мексико могат да бъдат разграничени различни видове люти чушки от сорта чили, но сред най-популярните е т. нар. чипотле. Това е изсушена и опечена чушка от сорта халапеньо, която за първи път започва да се отглежда в Халапа, столица на Веракрус. Има изключително лютив вкус и се използва масово за приготвянето на световно известното гуакамоле, както и за много други сосове.

Първоначално правено само с чесън, авокадо и чили чушка, мексиканското гуакамоле може вече да бъде срещнато в различни варианти, дори и с прибавен сладък домат. Стриването на чили чушките може да бъде заменено и с добавянето на сос Табаско, но най-добрите мексикански ресторанти продължават да приготвят гуакамолето по стари и доказали се с времето традиции.

В тази връзка неотдавна една от популярните мексикански вериги, известна далеч извън пределите на Мексико именно със своето гуакамоле, публикува тайната на своята рецепта, която е изписана по-долу. Важно е да знаете обаче, че макар и лесна за изпълнение, е изключително важно да избирате най-пресните и свежи продукти, за да може Вашето гуакамоле да изглежда наистина мексиканско. Ето и самата рецепта:

Мексиканско гуакамоле

Необходими продукти: 2 бр. авокадо, 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок, 2 с. л. кориандър, 1/4 ч. ч. настърган червен лук, 1/2 ситно нарязана чушка халапеньо със семки, 1/4 ч. л. сол.

Начин на приготвяне: Авокадото се разполовява и внимателно се отделя костилката. Обелва се и се слага заедно с лимоновия сок и солта в малка купа, в която се размачква с вилица или с преса до получаването на хомогенна смес.

Прибавят се останалите съставки и отново се разбърква. Така приготвеното гуакамоле може да бъде сервирано върху традиционните царевични питки, известни по цял свят като тортиля.

Опитайте още Сос Гуакамоле, Гуакамоле с червена чушка, Мексикански сос Гуакамоле, Специално Гуакамоле, Фахитас с пиле и гуакамоле.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати