Прекаляването с тофу е вредно за бъбреците

Тофу

Много хубаво не е на хубаво. Това важи за почти всяко нещо в живота ни. Доказателство за това е и случаят с китаеца Хъ и любимата му храна - соята.

55-годишният Хъ имал хронични проблеми с бъбреците. В продължение на 10 години възприел хранителен режим, който вместо да му помогне, утежнил положението му многократно. Ежедневно той приемал големи дажби тофу и малко количество вода. Това довело до образуването на рекордните 420 камъка в бъбреците му.

Китаецът постъпил в болницата с оплаквания за болки в коремната област. Лекуващият лекар, доктор Уей, назначил скенер. Резултатите показали, че в бъбреците на мъжа има толкова много камъни, че съществува реална опасност да загуби органите си, ако не бъдат предприети мерки.

Соеви продукти

Доктор Уей разказва, че за пръв път в кариерата си вижда подобно нещо. Той е вадел камъните в продължение на 45 минути, а цялата процедура отнела 2 часа. Извадените камъни били в жълт и зелен цвят. Освен тях медиците са извадили и над 100 песъчинки с големината на ориз чрез технология на засмукване.

След операцията Хъ вече може да се движи свободно и да уринира - нещо, което трудно правел преди това. Освен това обещава да намали консумацията на тофу.

Подобни проблеми се наблюдават често. Обуславят се от факта, че храни като тофуто и боба съдържат много калций, което води до образуване на камъни в бъбреците. Най-честата предпоставка за това е, когато човек не пие достатъчно вода, а менюто му се съставлява предимно от такива храни.

Освен функцията на бъбреците прекомерната консумация на соя може да доведе до сериозно разстройство на храносмилането и намалено усвояване на аминокиселините. Определени съставки в нея блокират действието на протеазите – ензимите, необходими за разграждането на белтъчините.

Освен това в соевите продукти се открива субстанция, стимулираща слепването на тромбоцитите и образуването на тромби. Хемагулинина заедно с ензимните инхибитори пък водят до подтискане на растежа и функцията на щитовидната жлеза.

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати