Как да разпознаваме истинското масло

Масло

След последната проверка на асоциация Активни потребители стана ясно, че на пазара все още се продава краве масло-менте. Експертите казват, че има 2 основни показателя, по които да разпознаваме фалшивото масло.

За съжаление, едва след като сме купили и отворили пакетчето, можем да разберем дали продуктът е истинско масло или не. Маслото, което е произведено от истинско мляко и млечни мазнини, е по-твърдо след изваждане от хладилник – то се реже по-трудно и по-трудно се размазва върху филията.

При маслата, в които са вложени немлечни мазнини, размазването върху филия хляб става много по-лесно.

Друг признак, отличаващ ментето от истинското масло, е цветът. Често истинският продукт е по-блед от фалшивия, тъй като производителите прибавят към растителните мазнини боя, за да оприличат продукта на оригинала.

Специалистите съветват още внимателно да четем етикета, за да сме сигурни коя марка точно купуване, тъй като някои производители имитират външния вид на популярни и качествени продукти, за да продадат фалшивото си масло.

Краве масло

От проучването на Активни потребители стана ясно, че 4 от маслата на нашия пазар всъщност не са краве масло, както е обозначено на етикета. Най-висок процент на немлечни мазнини бе установен в пакетчето на Профи Милк – 64%.

Останалите масла бяха 2 от марките на варненската фирма Хранинвест, която и преди е предлагала на потребителите палмово масло, маскирано като краве, и маслото СВА, в което вложените немлечени мазнини бяха 10%.

От Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че ще разгледат резултатите от пробите, след което ще накажат производителите за нарушенията.

Ако това е първо нарушение, за фирмата е предвидена глоба между 2000 и 4000 лева, но ако нарушението е второ, законът предвижда санкция между 4000 и 6000 лева.

Междувременно партидите с подвеждащи етикети ще бъдат изтеглени от търговската мрежа.

Агенцията по храните заяви, че вече са подети проверки в хотели и ресторанти по родното Черноморие, а първите резултатите от тях се очакват в края на следващата седмица.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Люси
Люси
13.02.2016 22:08
Фирма "Млекаря" - пазар Красно село, мандраджийско масло,кашкавал, сирене, мляко. Наистина са вкусни и истински. След като и кучето на съседите ми уважи сандвича с масло и кашкавал.
0
0
мария
мария
16.06.2015 16:36
защо тогава позволяват да се продават не качествени масла.какви са тия работи от както купим маслото и когато го разрязваме ще го познаем и какво трябва да отидем да го върнем ли.това са пълни глупости.не трябва изобщо да пускате на пазара такива.
7
0
Нина
Нина
14.06.2015 08:46
Откакто се навъдиха какви ли не ментета, купувам само немското Маркенбутер. Качеството е винаги едно и също.
5
0