Корени за приготвяне на най-вкусните супи

Пилешка супа с целина

В много държави супите са единственото ястие, което се поднася не само на обяд, но и на вечеря. Типичен пример за това са боршовете в Русия, Украйна и Молдова, различните чорби в арабската кухня, пучерото в Испания, олла подрига в Португалия и т. н.

В това няма нищо странно, тъй като те са изключително полезни и съдържат много важни за организма течности. Това е и причината да са неизменна част от менюто на много пациенти, страдащи от различни заболявания.

Супите могат да имат най-разнообразен състав, но е безспорен факт, че това, което придава най-силния им аромат, са корените, от които се приготвят.

Доскоро в повечето готварски книги у нас на почти всяка супа и чорба се слагаше по 1 връзка корени за супа, с което се обозначава 1 морков, 1 парче пащърнак, корен от магданоз и 1 парче целина.

В азиатските държави много разпространен за приготвянето не само на супи, но и на други ястия, е коренът от джинджифил и от хрян.

В България, както и в повечето европейски държави, най-използваните корени, с които се приготвят супи, са от пащърнак и целина.

Супа с пащърнак

Магданозът вече се слага главно поръсен отгоре, не само за да им придаде своя нежен аромат, но и за да придобие ястието по-добър естетически вид.

При приготвянето на супи или отвари корените са тяхната основна съставка, която определя вкуса и аромата им, но към тях могат да бъдат прибавяни и други подправки.

Важно е да се знае обаче, че когато слагате корените за супата, трябва да ги пуснете поне 30 мин. до 1 час преди сваряването на останалите продукти, за да могат вторите да поемат аромата им.

Ако желаете, след сваряването на супата можете да премахнете корените, особено ако не сте успели да ги нарежете по-наситно.

Няма основни правила за това кои корени при приготвянето на какви супи се използват. Така например за арабската кухня са характерни корените от куркума, женско биле, галангал, асафетида и др., които масово се употребяват за овкусяването на супите и на по-течните ястия.

Можете сами да изберете кои корени да слагате на супите, в зависимост дали сте решили да приготвяте по-традиционни или по-екзотични рецепти, но каквото и да решите е важно корените да се обелват преди това, а ако са по-пикантни, като хряна и джинджифила например, да внимавате с количеството им.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Аз винаги слагам моркови,целина,дръжките на магданоза и наскоро открих и пащърнака,който е страхотен :) За това време сега е задължително да се ядат горещи супички по-често :) Хем полезни,хем вкусни и сгряващи :)
0
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
18.01.2016 10:08
Аз използвам морков и целина.
0
0