Няколко хитринки как да накълцаме лук на ситно

рязане на лук

Всеизвестен факт за повечето домакини е, че рязането на лука е сред най-неприятните дейности при приготвянето на различни ястия. В същото време лук се слага почти на всичко и обикновено трябва да е възможно най-ситно нарязан. Това се свързва с насълзяването на очите от лютивината, която притежава, и е особено неприятно, ако домакинята е с грим.

Макиажът просто се размазва и е необходимо да бъде подновен. Но неприятното усещане и парене в очите може да споходи и онези дами, които не се гримират, и именно в този факт се крие причината накълцването на лук да е толкова досадно.

Ето няколко съвета как хем да свършите работата си прецизно и хем да можете да посрещнете гостите или близките си, без да сте с размазан грим или унила физиономия:

1. Преди да пристъпите към накълцването или нарязването на лука наситно, го оставете да престои обелен и нарязан на 2 части в студена вода за около половин до един час. Другият вариант е да го сложите обелен в хладилника за известно време. Така голяма част от лютивината му ще се изпари;

2. За да нарежете лук на ситно, е най-добре да си закупите специализираните преси за ръчно накълцване на лук. Продават се във всички по-големи магазини, не са скъпи и спестяват много време и усилия. Освен това те са направени така, че по време на накълцването очите не се дразнят;

Лук

3. Съществуват и електрически преси за нарязване на лук, които са още по-удобни, но са малко по-скъпи. Добре е да прецените колко често Ви се налага да режете лук наситно, а не после да се чудите къде да съхранявате поредния уред;

4. Ако не разполагате с достатъчно средства, можете да накълцате лука, като го минете през най-обикновено ренде, но тогава със сигурност трябва да сте се погрижили да премахнете лютивината му.

5. Ако не разполагате и с ренде, трябва да подходите по стандартния начин с нож в ръка и дъска за рязане. Разрязвате лука на две части и всяка половина на кубчета. Много е важно да не отрязвате предварително мустачките на зеленчука, защото това ще активизира лютите изпарения. Всичко това трябва да става с остър нож и доста бързо (отново заради насълзяването на очите).

Малка хитринка срещу лютенето на лука е да държите чаша студена вода под лицето си, докато трае кълцането.

След като лукът е нарязан на кубчета, с едната ръка придържате върха на ножа плътно към дъската за рязане, така че да не мърда, а с ръката, с която сте хванали ножа, описвате резки дъгообразни движения върху купчинката с лука. Така той лесно се накълцва и може да бъде използван за каквито ястия пожелаете.

И след като сте успели да се справите бързо и успешно с нарязването на лука, без това да ви е коствало реки от сълзи, може да пристъпите към готвенето на някоя вкусна рецепта като: Лучена супа, Пирог с лук и маслини, Извара с пресен лук на фурна, Пита с лук, Картофени мъфини с лук.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ава
ава
24.01.2016 13:15
или просто сложете очила при рязането...
0
0