Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как да разпознаете добре узрелите ябълки

Как да разпознаете добре узрелите ябълки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Само когато ябълките и крушите са добре узрели, захарта и киселината в тях са в правилно съотношение и са готови за бране.

Добре узрялата ябълка се познава на първо място по цвета. Когато тя се оцвети в разцветката, типична за сорта ѝ, значи е готова.

Друг вариант да се провери доколко узряла е ябълката, е тестът с въртенето. Готовите за бране плодове падат в ръката само с леко завъртане в областта на дръжката.

Третата проверка дали плодът е узрял, се прави след разрязването му. Ако семките на ябълката са станали кафяви, значи е напълно узряла.

При ябълките тестът с опитването не е ползотворен. Така например има сортове като йонаголд например, които придобиват добър вкус едва след като престоят няколко седмици. Ако опитате тази ябълка веднага след бране, най-вероятно ще я хвърлите, тъй като не е особено вкусна.

Зрелите ябълки трябва да се съхраняват в хладна, тъмна стая с добра влажност. Добре е често да я проветрявате или да има наличие на вентилация.

Плодовете, които ще се съхраняват, трябва да се проверят предварително. Ако имат натъртено, развалено, или следа от насекоми, трябва да се отстранят. В противен случай те заразяват околните плодове. Гнилите ябълки излъчват етилен, които карат другите да зреят по-бързо, а така се развалят по-бързо. Добре е плодовете да се преглеждат своевременно, за да се отстраняват загнилите от тях.

Ябълките се съхраняват в щайги или плитки кашони. Отдолу трябва да са застлани с дървени стърготини или гофрирана хартия. Добре е отгоре да са покрити с перфориран лист, за да не изсъхнат бързо. Друг вариант за съхранение е в перфорирани полиетиленови торбички.

Ако не разполагате с ябълково дръвче и разчитате на плодове от пазара, трябва да имате предвид, че в повечето случаи тези, които се предлагат там, не са особено зрели. И няма как, тъй като ако стоката е зряла, срокът и на годност ще е едва няколко дни. Ако искате зрели плодове, то след като си купите ябълки от пазара, ги оставете за няколко дни преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати