Напитка за Гинес в Националния ден на студения чай

Студен чай

Студен чай за Книгата на рекордите Гинес свариха в щата Южна Каролина по повод Националния ден на студения чай, провеждащ се всяка година на 10 юни в САЩ.

Американските фенове на напитката приготвиха най-голямата чаша студен чай на света. За освежаващата напитка са използвани 52 килограма чай, 950 килограма захар и 1400 килограма лед.

От продуктите бе направен 5200 литра чай, който бе поставен в огромен контейнер.

На място бе и представител от Гинес, който удостовери и призна рекорда на американците. Със студения си чай от Южна Каролина разбиха предишното постижение в тази категория, поставено през 2010 година.

Националният ден на студения чай се провежда всяка година в САЩ, за да се отбележи една от най-любимите летни напитки на повечето хора. С разнообразните си вкусове на лимон, праскова, горски плодове и много други студеният чай се пие в големи количества през по-топлите месеци от годината.

В САЩ консумацията на студен чай съставя 85% от продажбата на напитки през летния сезон. Той е най-популярната негазирана напитка отвъд океана и лесно може да бъде намерен в хранителни магазини и ресторанти.

Най-големия студен чай

За рожден ден на студения чай е сочена 1870 година, когато публично се появява неговата рецепта. Тогава започва масово да се предлага в хотели и ресторанти. Смята се обаче, че първият студен чай е приготвен през 1860 година в САЩ.

Според историята собственикът на чаена плантация Ричард Блехинден решил да предложи на гостите си – фенове на чай, по-освежаваща форма на напитката, подходяща за лятото, и прибавил към нея лед.

Славата на освежаваща напитка бързо се разнесла в страната на неограничените възможности и през 1904 година е официално представена на търговския панаир в Сейнт Луис.

Студеният чай, подобно на топлия, има многобройни полезни качества за човешкия организъм. Освен че освежава в горещините, студената напитка намалява лошия холестерол и помага на храносмилането.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати