Домати и краставици падат наполовина, олиото скача

Домати и Краставици

Само за една седмица цените на доматите и краставиците се сринаха почти наполовина. Най-предпочитаните за салата зеленчуци поевтиняха съответно с 34 и 46 процента, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Така вече килограм български домати може да се намери по пазарите само срещу 1.76 лв. за килограм, при положение, ч средата на май се търгуваха по 2.68 лв. Цената на краставиците падна под 1 лев за килограм.

Изгодна е цената и на зелената салата, която може да се намери за под 30 стотинки за брой. При нея се отбелязва най-голямо понижение.

Припомняме, че около Великден цената ѝ гонеше 2 лева за брой и класиката Зелена салата с яйца беше скъпо удоволствие за трапезата на българина.

От комисията съобщават, че сериозно са поевтинели и пресните картофки, цената им е паднала с близо 40 процента и вече се търгуват по около 0.82 лв. за килограм.

Леко повишение се наблюдава в цената на ягодите. След като в средата на май те се предлагаха за около 2.16 лв./кг, днес могат да се намерят за около 2.59 лв./кг.

На Пазар

Повишение се отчита и в цената на олиото, което поскъпна от 1.97 лева за литър до около 2.17-2.2. лева бутилката. По-скъпи този месец са и вафлите, като кутия от тях се предлага срещу 2.59 лв.

Поскъпване се наблюдава в цените на някои плодове, които са нетрадиционни за сезона. Впечатление прави, че на пазарите се предлагат все по-скъпи и по-скъпи лимони и ябълки, като тенденцията към поскъпване при тези плодове се запазва.

Статистиката показва, че жителите на Благоевград купуват най-евтините яйца у нас. При тях те се търгуват само срещу 12 стотинки за брой, докато бургазлии трябва да си приготвят поне 21 стотинки за яйце.

За сметка на това благоевградчани ядат най-скъпото сирене у нас. Те плащат по 8 лв. за килограм краве сирене, което във Велико Търново може да се намери само срещу 4.55 мл./кг.

Най-скъп кашкавал се предлага в София и Шумен, където цената на млечния деликатес се движи около 13 лв. Най-евтин кашкавал може да се купи в Добрич.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати