Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Салмонелоза натръшка 16 деца от ОДЗ във Варна

Салмонелоза натръшка 16 деца от ОДЗ във Варна

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Хранително отравяне

Салмонелоза натръшка 16 деца от детско заведение във Варна. Първоначални данни на Регионалната здравна инспекция и Агенцията за безопасност на храните сочат, че на територията на градината няма замърсена храна или член на персонала, който да е носител на бактерията.

Персоналът на градината е уведомил родителите за заразата, която е засегнала част от децата в градината, като е подчертал, че няма повод за паника заради отрицателните проби на храните и на персонала.

Все пак някои родители са предпочели да задържат децата си вкъщи няколко дни за всеки случай.

Според помощник-възпитателя Галина Ангелова най-вероятно заразата е донесена отвън, защото никой от членовете на персонала не е носител на бактерията.

До края на миналата седмица общо 13 деца били диагностицирани със заболяването, но се оказало, че още трима малчугани страдат от салмонелоза.

Неяснотата около точната бройка на децата, заразени със салмонела, се дължи на факта, че част от малчуганите карат заболяването в изключително лека форма.

Бактерии

Това подвело родителите им да ги лекуват за обикновен летен грип и да не ги лекуват адекватно.

Следи изолирането на бактерията салмонела в пробите на заразените деца, всички възпитаници на детското заведение ще бъдат изследвани за носителство.

Въпреки че при децата във Варна се наблюдава лека форма на болестта, не бива да се забравя, че салмонелозата е остро инфекциозно заболяване.

Тя се причинява от бактерии от рода салмонела, които при разпадането си отделят ендотоксин, увреждащ нервната система и вътрешните органи, като бял дроб, черен дроб, далак и др.

Някои бактерии салмонела отделят и ентеротоксин, който причинява диария, придружена с отделяне на голямо количество течности и електролити.

Бактериите салмонела се развиват и размножават в домашни и диви животни, птици и риби. Обикновено заразяването става при консумация на недопечено месо, мляко, яйца и др.

Може да се предизвика и от здрави бактерионосители, които замърсяват хранителните продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest