Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при приготвянето на месни бульони

Съвети при приготвянето на месни бульони

Бульон от Кости

Месните бульони могат да бъдат приготвени от всякакво месо, но най-общо казано те се делят на силни и слаби. Разликата е, че в първите има по-високо съдържание на екстративни вещества, а при вторите количеството им е намалено.

Силните бульони се приготвят обикновено от кости и от месо, а при слабите идеята е да се използват кости, бедни на костен мозък.

И двата вида са полезни, но ако страдате от някакво заболяване или имате проблеми със стомаха или обмяната на веществата е по-добре да се консултирате с лекуващия си лекар дали да наблегнете на силните или на слабите бульони.

Ето как можете да си приготвите силен или слаб месен бульон, който можете да използвате не само за директна консумация, но и за направата на различни сосове.

Имайте предвид, че можете да го приготвите от всякакво месо, но най-вкусни са смесените бульони, към които се прибавят и стандартните зеленчуци и подправки.

Силен смесен бульон

Пилешки Бульон

Необходими продукти: 200 г телешко месо, 1/2 пиле, 300 г телешки кости, 100 г шунка, 3 моркова, 1 парче целина, 3 глави кромид лук, 2 стръка праз лук, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Пилето се нарязва и се сварява, а запечените до кафеникав цвят кости се заливат с пилешкия бульон и се варят така около 2 часа.

Останалите продукти (без подправките, които се слагат накрая) се смилат с месомелачка и с тях се залива приготвеният от пилето и костите бульон.

Долива се още вода ако е необходимо и всичко вари на тих огън още около 2 ч. Течността се прецежда и полученият резултат е концентриран и укрепващ организма месен бульон.

Слаб месен бульон

Необходими продукти: 500 г телешки кости, 1 парче целина, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 1 корен магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Костите без да се начупват се слагат във вряща вода, след което котлонът се намалява. Оставят се така около 2 ч. и към тях се прибавят зеленчуците. Преди всичко да е омекнало се добавят и подправките, след което готовият бульон се прецежда.

Разгледайте още и нашите рецепти за:

- телешки костен бульон;

- агнешки бульон;

- и домашен пилешки бульон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest