Изпитани рецепти за мариноване на риба

Маринована Риба

Маринованата риба е любимо ястие на мнозина, защото освен, че е полезен продукт, може да бъде консумиран и по всяко време на деня.

Независимо дали ще си я приготвите на сандвич за закуска, като предястие за обяд или директно за вечеря, тя е лесна за използване стига да знаете предварително как да си я мариновате.

Ако откриете подходящата за вкуса Ви марината за риба, можете да си я консервирате и да имате достатъчни количества от нея по всяко време. Ето 2 варианта, които можете да изпробвате и сами да решите кой най-много Ви пасва:

Вариант 1

Консервирана Риба

Необходими продукти: 5 кг риба, 800 г морска сол, 300 мл олио, 1 л оцет, 1 връзка копър, около 20 зрънца черен пипер, 5 дафинови листа.

Начин на приготвяне: Рибата се измива, махат ѝ се вътрешностите, главите и перките и се напълва с морската сол. Нарежда се в подходяща тавичка и се оставя да престои така денонощие и половина.

Изчиства се от солта и се нарежда плътно в емайлиран съд. Залива се с оцета, смесен с около 500 мл вода и след 8 часа отново се изважда и се нарязва на парчета. Разпределя се в буркани и се подправя с изброените подправки, като преди да бъдат затворени, бурканите се заливат с олио.

Вариант 2

Необоходими продукти: 5 кг риба, 420 г сол, 7 г черен пипер, няколко зрънца бахар, 2 г канела, 1 г анасон, 1 г кориандър, 5 листа дафинов лист; за маринатата се слага по 60 г захар на 5 л вода, 5 г черен пипер, няколко зърна бахар, няколко карамфилчета, 200 мл оцет, 50 г сол и 2 г кориандър.

Херинга в Буркан

Начин на приготвяне: Рибата се изчиства, махат й се главите, перките и вътрешностите и се поставя в саламура, която се приготвя като на 1 л вода се добавят около 190 г сол.

След половин денонощие се поставя в маринатата, приготвена от гореизброените съставки. Тя се получава след кипването им, но трябва да е изстинала преди слагането на рибата.

След като попият добре подправките в рибата, което става за около 5 часа, рибата се изважда от маринатата и се подрежда в буркани, като между отделните парчета се редят накъсан на дребни части дафинов лист, канелата, кориандъра, анасона, бахара и черния пипер.

Така приготвените буркани се заливат с маринатата, затварят се херметически и се съхраняват на проветриво и хладно място.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати