Вкусни рецепти със замразен грах

Замразен грах

Противно на всеобщото мнение се оказва, че ако замразените храни са приготвени както трябва, те не само че не са вредни, но дори са полезни за нашето здраве.

За разлика от пресните продукти, които купуваме от магазина и които, престоявайки по щандовете, загубват голяма част от витамините си, замразените продукти се замразяват при ниски температури веднага след откъсването им и запазват почти изцяло полезните си вещества.

Това важи в пълна сила за замразения грах, който съдържа голямо количество витамини В1, В2, В6 и С. Ето няколко вкусни рецепти, които ще Ви помогнат да сготвите страхотен замразен грах, от който да си оближете пръстите:

Огретен от грах

Необходими продукти: 1 кг замразен грах, 100 г масло, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 4 с. л. брашно, 250 г домати, 100 г кашкавал, 1 връзка копър, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Замразеният грах се пуска във вряща подсолена вода и се вари до омекване. След като е готов, се слага в тава заедно със ситно нарязания копър и нарязаните домати. От маслото, брашното и млякото се приготвя сос и с него се залива грахът, като, ако е необходимо, се добавя черен пипер и още сол. Всичко това се пече с предварително загрята фурна и малко преди да порозовее, се поръсва с настъргания кашкавал.

Кремсупа от грах

Крем-супа със замразен грах

Необходими продукти: 1 глава кромид лук, 2 моркова, 3 средно големи картофа, 50 г масло, 200 г замразен грах, 1/2 връзка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Лукът и морковите се нарязват и се пускат във вряща подсолена вода. След около 10 минути към тях се добавят нарязаните картофи и след като продуктите омекнат, се слага и маслото. Всичко се пасира, добавя се още сол, ако е необходимо, и при намален огън се прибавя и замразеният грах, който ще е готов след около 10 мин. Така получената супа се подправя с черен пипер и се поръсва с магданоза.

Яхния от замразен грах

Необходими продукти: 1 кг. грах, 1 глава кромид лук, 2 домата, 120 г олио, 2 с. л. брашно, сол, червен и черен пипер на вкус, ситно нарязан копър и магданоз за поръсване

Начин на приготвяне: Лукът се задушава в малко мазнина, добавя се още вода и след като тя заври, се слага и грахът. При омекването му брашното и червеният пипер се размиват с нарязаните на ситно домати и се изсипват при тенджерата. След сгъстяването на соса, което става след около 10 минути, се добавя черният пипер и още сол, ако е необходимо, и накрая се поръсва с копър и магданоз.

Още рецепти с грах: Грах по селски, Яхния от грах и картофи, Грах с масло, Супа с грах и бекон, Ризото с шунка и грах.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати