Бързите храни вляят пагубно на паметта

Бърза храна

Консумирането на нездравословни храни, които са пълни с мазнини, влияе пагубно върху паметта. Това откриха американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего. Постоянното ядене на торти, бисквити и готови храни може да нанесе вреда на ума, допълват още специалистите.

Трансмазнините, които се съдържат в преработените храни, са свързани със загубата на памет най-вече при господата, смятат изследователите от Сан Диего.

Добре известно е, че трансмазнините се използват от производителите, за да се удължи срока на годност на продукта – освен това те подобряват вкусовите качества и текстурата на продуктите.

Предишни изследвания за трансмазнините показват, че честата им консумация повишава риска от сърдечни заболявания. Сегашното проучване показва, че консумирането на големи количества трансмазнини влияе зле на паметта особено при хора, които са над 45-годишна възраст.

Бургери

Експертите не изключват възможността нарушения да се проявят и при по-млади хора, особено при представителите на силния пол.

За своето проучване американците са изследвали няколко мъже. Господата били разделени на две групи, като едната се хранела с много мазнини.

Мъжете са решавали и тест, с който учените са искали да проверят как се развива паметта им. Оказва се, че господата в чиято диета има повече мазнини, си спомнят по-малко, за разлика от мъжете, които избягват да ги консумират.

За да подобрите състоянието на паметта си, можете да промените някои навици в храненето – според много експерти, най-важно за паметта и концентрацията е да се закусва.

Основно правило е, когато се храните, да не се разсейвате със странични дейности и по възможност, да похапвате бавно. Мазнините могат да бъдат част от менюто, но със сигурност не основна част.

Ако имате да учите нещо, неписано правило е да започвате да го правите, когато сте леко гладни. Хапвайте повече риба – в най-добрия случай два пъти седмично, консумирайте плодове и зеленчуци, не пропускайте месото и млечните продукти.

Няма универсална рецепта за по-добра памет, но с няколко малки промени в начин на живот, можете да си гарнирате по-добра концентрация и повишено внимание.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати