ГМО домат уби млад испанец

ГМО доматги
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

През последните години все по-ожесточено се говори за вредата от употребата на ГМО продукти, но тези твърдения продължаваха да бъдат в сферата на вероятното. Трагичен инцидент с мъж от Испания обаче даде сериозен повод да се замислим какво слагаме в чинията си.

Медицински специалисти и изследователи потвърдиха официално първия смъртен случай на човек след консумация на генно модифициран хранителен продукт, предават информационни агенции.

Първата изкупителна жертва на ГМО храните е 31-годишният испанец Хуан Педро Рамос. Мъжът починал в мадридската болница Карлос III, след като похапнал ГМО домати, които били разработени наскоро и съдържали рибни гени.

Именно тези рибни гени са причина за смъртта на Рамос, тъй като са задействали много сериозна алергична реакция у него, категорични са учените.

31-годишният Хуан Педро Рамос бил работник в склад. Докато изпълнявал служебните си задължения през следобедните часове на деня, усетил, че нещо странно започва да се случва с него.

Трудоспособността на младия мъж започнала да се нарушава от симптоми като оток на гърлото, сериозно понижаване на кръвното налягане, силен обрив и други. Рамос се досетил, че има алергичен пристъп и си поставил противоалергично лекарство, което трябвало да подобри състоянието му. Вместо това обаче симптомите започнали да се обострят.

Тогава колегите Хуан Карлос Рамос започнали да се притесняват за него и го транспортирали до болница. Лекарите там се заели със случая, но така и не успели да открият причинителя на неговата алергична реакция. За малко повече от час състоянието на мъжа силно се влошило и той издъхнал в медицинския център.

Специалистите в болницата провели куп тестове, за да установят какво е довело до фаталния край на Рамос. Първоначално те стигнали до извода, че той проявява алергична реакция към морска храна, само че пациентът не бил консумирал скоро морски дарове, а сандвич с бекон, домати и маруля за обяд.

По-късно станало ясно, че доматите, изядени от младия мъж, съдържат алергени, характерни за рибата. Още по-плашещото обаче било, че същите тези зеленчуци били източник и на някои резистентни на антибиотици алергени, които попречили състоянието на Рамос да се подобри.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати