Спасяват изчезващ български зарзават с европейски пари

Български зеленчуци

Любими сортове домати като Идеал и Куртовска капия, лукът Асеновградска каба и зелето Кьосе попадат в списъка със застрашените от изчезване местни сортове, за които земеделците ще бъдат подкрепени с европейски средства, ако решат да ги развъждат, пише Монитор.

Въпросният списък, съдържащ родни плодове, зеленчуци и други растения, които могат и да изчезнат съвсем скоро от българския пазар, има 220 позиции. Той обаче търпи промени, така че при нужда може да се допълва.

Според него, ако българските земеделци не вземат мерки, от менюто ни ще липсват уникати като ябълка петровка, кюстендилска хрущялка, жълта и червена джанка, петрички и сливенски праскови, различни разновидности на силистренски кайсии и много други.

На изчезване са още двадесет и шест сорта десертно грозде, в това число Чауш и Кехлибар. Не е изключено още трапезата ни да се лиши от вкусните ягоди Биляна, бялата маслодайна роза и родни сортове невен, мента и лавандула.

За първи път през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони те ще получат закрила. Целта е по този начин да се запази генетичният ресурс от стари български сортове, заяви главният експерт в Дирекция Развитие на селските райони в аграрното министерство Лидия Чакръкчиева.

Капия

Тези намерения могат да се осъществят по мярка 10 Агроекология и климат в направлението за съхранение на застрашените от изчезване сортове растения. От идеята могат да се възползват земеделски стопани (физически и юридически лица и еднолични търговци, а също и научни институции), като максимално допустимата площ за получаване на финансова помощ по направлението е 50 хектара на земеделски производител.

Ентусиастите, нагърбили се да отглеждат застрашени родни сортове, могат да получат годишно заплащане между 223 и 787 евро за хектар, като размерът на сумата зависи от това дали става въпрос за полски култури или за овощни насаждения.

Земеделците, отглеждащи зеленчуци пък, ще могат да вземат 429 евро за хектар, ако предприемат мерки по опазване на родния зарзават, а стопаните на ароматно-медицински култури ще бъдат подпомогнати с 536 евро на хектар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Агроном
Агроном
29.08.2015 14:37
Куртовска капия е сорт чушка, а не домат.
Ейй, всякакви льольовци се хващат да пишат.
Излагация за сайта.
0
0