Съвети за приготвяне на вкусен стек

Телешки стек

Известно е, че балканските народи залагат в своето меню изключително много на месото и на месните специалитети. България не прави никакво изключение в тази насока. Особено много се набляга на свинското, пилешкото и телешкото месо и най-вече на сочните стекове.

Независимо дали ще са от свинско, пилешко или телешко месо, дали ще са приготвяни на скара, изпържени или панирани те неизменно присъстват на нашата трапеза. Ето защо е добре да се научим как да си ги приготвяме. Предлагаме Ви няколко по-нестандартни варианта:

Свински котлети с млечен сос

Необходими продукти: 600 г свински котлети, 3 моркова, 2 глави кромид лук, 4 магданозени коренчета, 3 с. л. брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 лимон, 4 ч. л. олио, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Котлетите се слагат в достатъчно вода и се кипват. След като се премахне образувалата се пяна, се посоляват и към тях се прибавят корените магданоз. 30 мин преди ястието да е готово, се слагат и нарязаните на резенчета лук и морков. Вари се до пълна готовност на продуктите, след което те се изваждат, а бульонът се прецежда.

Брашното се запържва в олиото и към него се добавят прясното мляко, бульонът и няколко резена лимон. След като сосът започне да се сгъстява, се маха от котлона и към него се добавят разбитите предварително жълтъци. Подправя се на сол и на черен пипер и котлетите се сервират със залятия върху тях млечен сос.

Маринован телешки стек

Необходими продукти: 450 г телешки стек, 50 г зехтин, 50 г лимонов сок, 3 с. л. соев сос, 1 с. л. мед, 2 счукани скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.

Начин наприготвяне: Стекът се натрива с черен пипер и се осолява, но без да се прекалява. Всички останали продукти се смесват в купа и с тях се залива стекът, който трябва да се остави да се маринова поне 5 часа, като се облива от време на време с маринатата. След като е готов, се пече на грил или на скара от двете страни, като продължава да се залива със соса. Сервира се заедно със задушени зеленчуци или с ориз.

Паниран пилешки стек с къри

Пилешки стек

Необходими продукти: 4 пилешки стека, 80 г брашно, 2 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 50 г масло, 70 г зехтин, 1 скилидка ситно нарязан лук, 5 г къри, 2 с. л. кетчуп, 1 с. л. лимонов сок, 300 мл зеленчуков бульон, 70 г портокалово сладко.

Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и пипера и в него се овалват пилешките стекове. Запържват се от двете страни в маслото, след което се слагат за около 15 минути в предварително загрята на 210 градуса фурна. През това време лукът се задушава в олиото, добавя се останалото брашно и всички останали продукти. Сосът ври 15- 20 мин и с него се заливат готовите пилешки стекове.

Предлагаме ви още няколко рецепти за класически стекове: Пепър стек, Бийф стек, Рамстек, Стек Аламинут, Телешки стек с кетчуп.

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати