Как да сушим джоджен
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сушим джоджен

Как да сушим джоджен

Джоджен

Джодженът, познато още като гьозум и нане, е многогодишна подправка със силен и запомнящ се аромат. Употребата му у нас е добре застъпена. С него се подправят всякакви ястия като супи, чорби, яхнии, различни ястия с месо, плънки и други. Силният му аромат го прави труден за комбиниране с други подправки, тъй като има опасност да ги подтисне и да не се усетят вкусово.

Джодженът се използва пресен и сушен. За сушене се реже в началото и по време на цъфтежа, през юли-август. Това трябва да стане в тихо и слънчево време, сутрин, след вдигане на росата. Може да се бере и късно през есента. Отрязва се в дъното - до корена с дръжките.

Има няколко начина за сушене на джоджен. Единият е да се изсушат само листенцата на растението. За целта, след като отрежете растенията от стеблата, откъснете внимателно всички листенца. Те се сушат на сянка или в сушилня до 30 градуса. Добре изсушените листа са тъмнозелени отгоре и малко по-светли отдолу. Характеризират се с приятна миризма и парлив и охлаждащ вкус.

Другият вариант за сушене е на цели стръкове. Отрязаните растения се измиват добре и се отцеждат. Навързват се на малки китки с конче или с коноп и се закачат под навес. Мястото трябва да е открито и сенчесто. След пълното им изсушаване листата се оронват. Съхраняват се в стъклени буркани или пластмасови кутии, поставени на сухо място.

Сушен джоджен

Изсушените листа джоджен, както и пресните, се използват като подправка за ястия или салати. Те придават освежаващ вкус и приятен аромат най-вече заради съдържащото се в тях етерично масло.

Освен вкусови качества, джодженът носи и множество ползи на организма. Той намалява образуването на газове в червата, подпомага отделянето на стомашно-чревни сокове и подобрява апетита. Малко известен факт е, че джоджен, поставен в сурово прясно мляко, успешно го предпазва от прокисване.

Сушенето на джоджен не е трудна задача. Подправката е нужна във всеки дом по всеко едно време. По идентичен начин се сушат и съхраняват още чубрицата, магданозът, босилекът, копърът, девесилът, целината и риганът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати