gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Гъбите пачи крак стигнаха 5 лв. за килограм

Гъбите пачи крак стигнаха 5 лв. за килограм

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121271
Гъби Пачи Крак
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Диворастящите гъби пачи крак са стигнали рекордни стойности на пазара на едро. Към момента те са търгуват за 5 лева на килограм на пазарите в Смолянско, а миналата година цената им не надвишаваше 3 лева.

Берачите обвиняват за по-високите цени дъждът от миналата седмица. Те казват, че заради лошото време не са излизали, за да берат от жълтата гъба и тъй като количеството от нея намалявало, пунктовете за изкупуване са вдигнали стойностите.

В началото на изкупната кампания гъбата пачи крак се продаваше за 12 лева на килограм, но се очакваше с наближаването на лятото цените да паднат до нормалните за сезона стойности от около 3 лева на килограм.

Когато набраната реколта се увеличи, трябва и цената да падне. Ниско е все още и количеството на набрани манатарки, казват търговците на едро у нас. Деликатесната дъба върви по 10 лева за килограм.

Наскоро инженер Юлиян Колев – председател на Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове, съобщи пред Новинар, че едва 1% от набраните български гъби остават в страната.

Пачи Крак

Много по-голямата част от тях отива за износ основно в Германия, Швейцария, Франция и Холандия. Голям е износът на манатарки и пачи крак, а добивите от гъбата смръчкула отиват изцяло на пазарите в чужбина.

По-думите на Колев българските гъби, които слагаме на трапезата си, са предимно консервирани или сушени. Експертът си обяснява тази тенденция с факта, че гъбите не са една от най-търсените стоки в страната ни и малка част от нашенците ги купуват често или пък в големи количества.

Пазарите у нас се нуждаят повече от плодове и зеленчуци, тъй като такова е търсенето.

Според изкупвачите тази година има истински бум на реколтата от горски ягоди. За килограм от плодовете берачите получават по 12 лева, като немалко хотели и заведения също изкупуват ягодите директно, предлагайки 15 лева за килограма им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати