Вече ще изписват произхода на меда върху етикета

Мед

От 24 юни в сила влиза наредба, задължаваща производителите да изписват върху етикета на пчелния мед страната, от която произхожда продуктът. Целта е потребителите да бъдат по-информирани, когато пазаруват.

Председателят на съюза на пчеларите в България Михаил Михайлов е доволен от новия закон, защото по негови думи така се защитават интересите на българския производител и на клиента.

Повечето хора в страната предпочитат българския мед пред вносния, тъй като е много по-качествен и съответно полезен от китайката и аржентинска продукция, които през последните години заляха пазара ни.

Българският мед е един от най-продаваните продукти на територията на Европейския съюз, казва Михайлов пред БНР.

Така че смятам, че ще намерим пазар и най-после да се пише, че най-качественият мед е произведен в България, а не да го използват като подобрител, без да е посочено от къде е дошъл – казва председателя на Съюза на пчеларите.

Пчелен мед

Според наредбата, ако медът се е произвеждал в няколко държави, върху етикета трябва да се изписва смес от видове мед с произход извън ЕС, смес от видове мед с произход от ЕС или смес от видове мед с произход от ЕС и извън него.

Наредбата гласи още, че поленът в качеството си на съставен елемент, характерен за меда, няма да се счита за съставка, която трябва да се отбелязва към съдържанието на етикета.

Новите правила са в сила от 24 юни 2015 година, но пчелният мед, който вече е пуснат на пазара преди тази дата, още може да се продава със старите етикети, върху които не е изписан произходът му.

Тази година се очакват отлични добиви на мед в страната ни, съобщиха пчелари от Кюстендилско и Варненско. Пчелните семейства са успели да се развият, а според прогнозите климатичните условия това лято ще са много по-благосклонни.

Богата реколта не би трябвало да повишава цената на меда, тъй като евентуално увеличение ще намали чувствително продажбите. Към момента цената за килограм пчелен мед е 10 лева.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати