Текс-Мекс кухня

Чили

Мексиканската кухня, позната най-вече с масовата употреба на продукти като царевицата и чушките чили, е едно незабравимо изпитание на сетивата. Корените ѝ се крият дълбоко назад във времето, още когато ацтеките са населявали тази част на Америка, и е истинско чудо, че е успяла да се съхрани и голяма част от кулинарната им култура.

Към нея са добавили своя кулинарен нюх и усет и испанци, французи и холандци, което предопределя голямото разнообразие и великолепие на мексиканската кухня.

Още по-невероятен е тандемът на мексиканската и американската кухня, който се получава заради сливането на границите. Както всеки би се досетил, оттук идва и терминът текс-мекс кухня (тексаски- мексикански), който вече е известен по цял свят.

Истината е, че иначе коренно различните мексиканска и американска кухня са успели да създадат един уникален шедьовър на вкусовите усещания. В него са съчетани хранителните традиции както на Мексико, така и на американците и естествено най-вече на жителите на щата Тексас.

Когато говорим за текс-мекс, няма как да не споменем факта, че в това отношение мексиканците са надделели, тъй като в текс-мекс кухнята преобладават именно характерните за Мексико продукти и подправки.

Тортили

А още по-интересното е, че по времето на Джордж Буш, бивш губернатор на Тексас и президент на САЩ, текс-мекс кухнята придобива най-голяма популярност. Текс-мекс специалитетите започват да присъстват редовно дори и в Белия дом въпреки неодобрителните погледи на местните майстор-готвачи.

Текс-мекс кухнята, която днес вече е популярна в цяла Америка, е заслужила почетно място най-вече заради пикантните подправки и аромати, с които се свързва. Така например няма как да не пробвате известните начос, които представляват изпържени тортияс, сервирани с разтопено сирене или различни сосове или да не си изберете познатото на всички чили с месо, което е вид месна яхния с боб, домати и чили чушки. Казано накратко - надали има по-добра гранична храна от комбинацията текс-мекс, получила се съвсем спонтанно между САЩ и Мексико.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати