Традицията в приготвянето и поднасянето на арабско кафе

Традицията в приготвянето и поднасянето на арабско кафе

Арабско кафе
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Кафето, което се свързва предимно с Южна Америка, всъщност е най-предпочитаната напитка в Арабски свят. Пие се от хора от различни възрасти, тъй като действа ободряващо и отморяващо. Според арабска легенда кафето е открито от етиопски овчар на име Калид.

Той забелязал своите овце, които определено станали по-възбудени, след като пасли от кафеен храст. Веднага пробвал сам да си направи кафе, усетил действието на кофеина и решил, че трябва да сподели тайните на тази напитка на монасите в близкия манастир.

Те, естествено, били очаровани от възбудителното действие на топлата напитка, която се оказала пръв помощник, за да могат да издържат нощните молитви. И наистина името на кафето се свързва и със зараждането на исляма, защото тогава започват да отпадат другите възбудителни напитки като алкохол.

Днес, макар че Бразилия и другите латиноамерикански държави продължават да са главен производител на кафе, се знае, че първото култивирано кафеено храстче е било отгледано в Йемен. И именно йеменците започват да изпичат неговите зърна и въвеждат търговията на кафе. Още в края на 10 в. персийският лекар Ал Рази го споменава в соите научни трудове под името бунчум.

От всичко, казано дотук, не е никак странно защо в целия Арабски свят кафето се свързва с истински ритуал и се е превърнало в символ на гостоприемство. Според последните статистики именно арабските държави консумират най-много кафе, предвождани от скандинавските страни. Най-много кафе се пие в Ливан, в Алжир, в Катар, Йордания и Кувейт.

Ако решите да пиете кафе в Арабските страни обаче, е задължително да сте запознати с ритуалите, свързани тази традиционна напитка. Ето какво е важно да знаете:

Кафе

1. Не се обиждайте, когато видите, че домакинът сипва първо за себе си. Този ритуал, завещан от бедуините, е свързан с идеята, че именно домакинът трябва да пробва пръв кафето, за да се увери, че то е добре направено;

2. Винаги трябва да поискате втора чаша кафе, преди да си тръгнете, защото в противен случай домакинът ще реши, че го обиждате;

3. Ако поискате и трета чаша кафе, това ще породи неразделно приятелство и домакинът ще трябва да се закълне, че ще бъде Ваш вечен закрилник;

4. Ако Ви бъде предложена трета чаша кафе, но Вие все пак не я искате, ще нанесете сериозна обида на домакина.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати