Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Перфектният арабски шиш кебап

Перфектният арабски шиш кебап

Арабски шиш кебап

За разлика от европейската кухня, където пилешкото, свинското и телешкото месо за сред най-предпочитаните, жителите на Арабския свят залагат най-вече на агнешкото.

То присъства на всяка една трапеза не само в ежедневното меню, но и за по-големите религиозни празници. Може да бъде приготвено печено, задушено или пържено, да е сервирано в супа, на яхния, да е печено цяло или на порции.

Това, което го отличава от "нашенската" кухня е, че то се приготвя с голямо разнообразие от ароматни подправки и уханни треви. Неслучайно арабската кухня е известна като Кухнята на ароматите, защото те се използват под всякаква форма- на листа, семена, корени, плодове и цветя.

Особено впечатляващ с вкуса си е традиционният шиш-кебап от агнешко месо, който можете да видите във всяко арабско улично заведение. Ето как можете да пренесете арабските кулинари умения в собствения си дом:

Агнешки шиш-кебап

Необходими продукти: 1 кг агнешко месо, 5 глави кромид лук, 4 домата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2 скилидки чесън, 2 краставици, 1 дафинов лист, 100 мл лимонов сок, 2 с. л. оцет, 270 мл зехтин, 2 кисели млека, 3 стръка прясна мента, сол и черен пипер на вкус.

Агнешки шишчета

Начин на приготвяне: В хаванче се счуква 1 скилидка чесън заедно с малко сол и листчетата мента и към тази смес се добавя киселото мляко и няколко лъжици от зехтина, като се разбърква непрекъснато до получаването на хомогенна смес. Към получения сос се прибавят и нарязаните на кубчета краставици.

В друг съд се смесва останалият зехтин с лимоновия сок и оцета, след което се добавя дафиновия лист, другата скилидка чесън, която е нарязана на ситно, сол и черен пипер на вкус.

Месото се нарязва на късове и се слага в приготвената смес от зехтина и подправките за 5 часа, за да се маринова.

Лукът, доматите и чушките се нарязват в подходяща форма за нанизване на шишове и след като изтече времето за мариноване с тези продукти се правят агнешките шишчета.

Пекат се на скара или на грил тиган като се обръщат от всичи страни и се поливат с останалата марината. Поднасят се топли заедно с готовия млечен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest